Ambasador SAD i šef OEBS-a zalažu se za multietničku vlast u Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 1. februar 2024. Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil i šef Misije OEBS-a Jan Bratu zalažu se za princip da multietnička sredina, kao što je opština Bujanovac, treba da ima multietničku vlast. Ovaj stav izneli su danas u Bujanovcu na pitanje našeg portala posle sastanka sa predsednikom opštine Nagipom Arifijem.

Diplomate smo pitali da li smatraju da je opštini Bujanovac, koju u narednim mesecima očekuju lokalni izbori, potrebna multietnička vlast, za razliku od aktuelne „svealbanske“ koja vodi opštinu od 2020. godine. Zbog toga predstavnici srpske zajednice protestuju, jer su, kako kažu, Srbi potpuno isključeni iz procesa odlučivanja, zahtevajući poštovanje principa multietničke vlasti kakve su bile sve prethodne.

-Vezano za vaše pitanje, mi imamo princip u OEBS-u da u višenacionalnim zajednicama i vlast treba da bude višenacionalna – naglasio je šef OEBS-a Bratu.

Ambasador Hil je kratko na srpskom jeziku dodao: Slažem se.

Pre toga je istakao da ne daje izjave  ni o izborima u Americi, ali da je svakako spreman da sarađuje sa svakim kojeg narod izabere.

Američki ambasador je pre sastanka u Opštini posetio redakciju Bujanovačkih.

Ambasador Hil za Bujanovačke: Ohridski sporazum ne podrazumeva da Srbija prizna Kosovo, već normalizaciju odnosa

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *