Ardita Sinani: Dvostruki standardi EU prema Albancima u Srbiji i Srbima na Kosovu

Bujanovac, 5. februar 2024. Ardita Sinani, funkcionerka Partije za demokratsko delovanje (PDD) iz Preševa i savetnica kosovskog premijera Albina Kurtija, kritikovala je Evropsku uniju zbog dvostrukih standarda prema Srbiji i Kosovu, kako je navela.

-Kada je reč o Kosovu EU traži da unutrašnja pitanja kao što su zatvaranje paralelnih struktura Srbije na Kosovu i primena kosovskog ustava po pitanju korišćenja evra budu deo dijaloga u Briselu. Na drugoj strani, kada je Srbija u pitanju važe drugi standardi – navela je Sinani u nedelju.

Sinani postavlja pitanje “zašto nikada nismo čuli isti poziv EU po pitanju pasivizacije adresa i administrativnog etničkog čišćenja Albanaca u Srbiji”.

-Ili za neispunjavanje dogovora koje su prihvaćeni za Preševsku dolinu, kao što su: integracija, brži ekonomski razvoj, povratak raseljenih i demilitarizacija ovog područja – istakla je Kurtijeva savetnica za jug Srbije.

Ova pitanja sadrži Plan od 7 tačaka, koji je Vlada Srbije usvojila 2013. godine. Planom je predviđena integracija Albanaca u državne institucije, ekonomski razvoj opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, bezbednost ovog područja, pravo na službenu upotrebu jezika, pisma i nacionalnih simbola, decentralizaciju pravosuđa, unapređenje prava Albanaca u oblasti obrazovanja, kulture i informisanja, zdravstvene i socijalne zaštite.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *