Ministarstvo i Zavod traže od domova zdravlja da hitno evidentiraju nevakcinisanu decu

Bujanovac, 7. februar 2024. Nakon što je u Srbiji  potvrđen prvi slučaj malih boginja posle deset meseci, iz Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut naređeno je domovima zdravlja da hitno evidentiraju nevakcinisanu decu.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” dobio je informaciju da je 6. februara potvrđen slučaj malih boginja kod osobe uzrasta 15 godina života iz Beograda.

„Imajući u vidu epidemiološke karakteristike ove bolesti, obaveze prema Planu aktivnosti za odstranjivanje malih boginja u Republici Srbiji, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u saradnji sa Ministarstvom zdravlja je dostavio zdravstvenim ustanovama predlog mera za pooštren nadzor nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta sa obolelim unutar 72 sata itd.)“, navodi se u saopštenju objavljenom danas.

Dobar odziv dece za MMR vakcinu u Bujanovcu

Za vreme trajanja pandemije kovid 19, dodaje se, u skoro četvrtini zemalja sveta je prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju zemalja došlo je do značajnog pada obuhvata. Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina. Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2021. godini iznosio je 74,8%, a u 2022. godini 81,3%. Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8%, a u 2022. godini 89,5%. Prikupljanje podataka o obuhvatu MMR vakcinom u 2023. godini je u toku. Ciljne vrednosti obuhvata treba da iznose 95%, kako bi se sprečila cirkulacija uzročnika u populaciji i obolevanje.

Ponovo se dele pozivi za vakcinaciju u Bujanovcu

Iz Batuta su pozvali i na hitnu i vanrednu reviziju evidencije nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece.

„Hitnom i vanrednom revizijom vakcinalne kartoteke od strane pedijatara u domovima zdravlja potrebno je evidentirati nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu decu prema uzrastu i sprovesti njihovu vakcinaciju u skladu sa Кalendarom imunizacije. Pozivamo roditelje da u dogovoru sa izabranim lekarom deteta zakažu termine za dolazak na vakcinalni punkt u domu zdravlja. Vakcinacija je stvar individualne, ali i kolektivne orgovornosti i jedina mera zaštite od teških kliničkih formi obolevanja, bolničkog lečenja i smrtnih ishoda“, navodi se u saoštenju.

Dodaje se da je u najvećoj epidemiji malih boginja u Srbiji u poslednjih 20 godina, tokom 2017. i 2018. godine, registrovano oko 5.800 obolelih, od kojih je 93% bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda, među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina. Prethodne, 2023. godine registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji, od kojih je većina (94%) bila nevakcinisana.

U slučaju pojave temperature veće od 38,5 ºC, kao i pojave ospe po telu, uz curenje iz nosa i crvenilo očiju, potrebno je javiti se izabranom lekaru u domu zdravlja.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *