ZC Vranje: Ne možemo da omogućimo trudnicama da imaju pratioce na porođaju

Bujanovac, Vranje, 7. februar 2024. Na odeljenju za ginekologiju i akušerstvo bolnice u Vranju za sada ne može da se omogući da trudnice za vreme porođaja imaju pravo na pratioca, glasi odgovor Zdravstvenog centra (ZC) Vranje na zahtev nevladinih organizacija iz Vranja.

U Odboru za ljudska prava i SOS telefona kažu da se radi o odgovoru sa potpisom v.d. direktora ZC Saše Đorđevića, a na inicijativu grupe građanki i građana sa protesta od 27. januara ove godine, koji je održan pod sloganom Stop akušerskom nasilju.

Protest protiv akušerskog nasilja u subotu u Vranju

„Odgovor smo prosledile i verujemo da će aktivnosti posle ovog odgovora nastaviti neformalna grupa žena Ženski solidarni front Vranje – inicijator protesta Stop akušerskom nasilju u Vranju od prošle subote. I u ime zabrinutih žena i građana, SOS telefon za žene nastavlja da podržava ovu grupu žena u Vranju u daljim aktivnostima za borbu u eliminaciji svih oblika akušerskog nasilja u vranjskoj bolnici. U odgovoru ženama i građanima Vranja, koji su javno izrazili brigu za reproduktivno zdravlje svih žena ali i beba Vranja, juga Srbije, Kosovskog pomoravlja u porođajnoj sali, za šta je povod bila i prijava jedne porodilje iz Vranja na akušersko nasilje sredinom januara 2024. sa sumnjom i brigom roditelja za zdravlje bebe, rukovodstvo ZC Vranje precizira da ne postoje tehnički a i zakonski uslovi“, navode iz ove dve organizacije civilnog društva.

Iz Zdravstvenog centra navode  da za sada ne postoji mogućnost da trudnice imaju pratnju na porođaju „iz razloga što je u najavi stvaranje uslova u svim porodilištima na teritoriji Srbije u smislu da se obezbede prostorni kapaciteti (rekonstrukcija postojećih porodilišta ili izgradnja novih) kako bi se, pre svega, obezbedili uslovi za prisustvo pratioca porodilji“.

Takođe, navode iz Odbora za ljudska prava i SOS telefona, v.d.direktor Saša Đorđević pozvao se na nedostatak zakonskog okvira.

„Za uvođenje bilo koje novine u načinu i postupku pružanja zdravstvenih usluga, neophodno je da to bude regulisano zakonom ili podzakonskim aktima koje predlaže i usvaja Republika Srbija, ili resorno ministarstvo, kada je reč o donošenju podzakonskih akata“, naveli su iz ZC.

Međutim, u Odboru za ljudska prava navode primer Sremske Mitrovice.

„Eto, a u Sremskoj Mitrovici postoji i zakonski i podzakonski okvir. Isti zahtev građanki/građana je Upravni Odbor Opšte bolnice Sremska Mitrovica odobrio i sprovodi se od sredine januara 2024, posle javnog oglašavanja za pomoć majke M.M. zbog akušerskog nasilja i smrti bebe na porođaju, što je i izazvalo lančane proteste javnosti. Odlukom Upravnog odbora ove bolnice, precizirano je da se prisustvo pratnje tokom porođaja neće naplaćivati, a o prisustvu pratioca biće sačinjena posebna procedura u skladu sa zakonskim propisima“, navode iz Odbora za ljudska prava i SOS telefona u Vranju.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *