Gradonačelnik Tirane počasni građanin Bujanovca, odluka u ponedeljak

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 9. februar 2024. Skupština opštine Bujanovac zasedaće u ponedeljak (12. februar) sa samo jednom tačkom na dnevnom redu – proglašenje gradonačelnika Tirane Eriona Veliaja za počasnog građanina Bujanovca. Predlog je podneo predsednik Skupštine Enver Ramadani i nema sumnje da će dobiti podršku vladajuće albanske većine, a odbornik i šef bujanovačkih naprednjaka Nenad Mitrović kaže da će srpski odbornici dogovoriti stav o ovom predlogu pre sednice. „U svakom slučaju, hvala svakome ko pomogne Bujanovcu, ali doprinos države Srbije je nemerljiv“, poručio je on

U obrazloženju predloga navodi se da Veliaj treba da postane počasni građanin Bujanovca zbog velikog doprinosa i posvećenosti unapređenju odnosa Tirane i Bujanovca. „Pre svega ogromna finansijska pomoć radi izgradnje sportske sale u Osnovnoj školi Naim Frašeri u Bujanovcu u iznosu od 550.000 evra“, stoji u obrazloženju, između ostalog.

Da će Skupštini podneti ovakav predlog Ramadani je najavio nakon što je Tirana uplatila Opštini Bujanovac 550.000 evra.

Ramadani: Gradonačelnik Tirane biće počasni građanin Bujanovca

-Sazvaću sastanak srpskih odbornika sa obe liste, kako bi smo razmotrili ovo pitanje. Lično mogu da kažem hvala svakome ko pomogne Bujanovcu, ali moram da istaknem da je doprinos države Srbije nemerljiv. Evo samo od pre nekoliko dana je poznato da će država kompletno renovirati školu „Sami Frašeri“ u Lučanu za šta će izdvojiti 90 miliona dinara – kaže Mitrović.

Naglasio je da se samo preko Koordinacionog tela iz Vlade Srbije u Bujanovac, Preševo i Medveđu godišnje slije oko 3 miliona evra.

-Bujanovac dobije oko milion i to samo za infrastukturu, ne računajući pomoć studentima, subvencije preduzetnicima.Ukupno oko 1,2 miliona evra dobijemo svake godine od države – kaže Mitrović.

Ovo nije prva Ramadanijevoj inicijativa da se neki zvaničnik iz Albanije proglasi počanim građaninom Bujanovca. Naime, 2020. godine Skupština je za počasnog građanina Bujanovca proglasila i tadašnjeg ministra spoljnih poslova Albanije Genta Cakaja.

Ramadani, predsednik Skupštine: Cakaj ostaje počasni građanin Bujanovca uprkos odluci ministarke Obradović

 

Međutim, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu nikada nije dalo saglasnost na tu odluku.

 

 

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *