Lepa vest za sve koji planiraju letovanje u Grčkoj

Bujanovac, 9. februar 2024. Grčka će od ove godine primeniti novi sistem za regulisanje uređenih plaža i obezbeđenje javnog pristupa. Prema novom zakonu, najmanje 50 odsto površine plaže moraće da ostane dostupno javnosti – znači, bez privatnih ležaljki.

Ministarstvo nacionalne ekonomije i finansija Grčke uvelo je novi zakon za regulisanje plaža i obalnog javnog dobra u Grčkoj, po kom površina koja se iznajmljuje više ne može biti veća od 50 odsto ukupne površine plaže. Procenat dodatno opada za područja označena sa „Natura 2000“, piše Danas.

Novi sistem ima za cilj da reši pitanje privatnog zauzimanja javnih plaža. Grčki ustav priznaje obalu zemlje kao javno dobro, osiguravajući građanima neograničen pristup u bilo kom trenutku.

Posebno, novi zakon naglašava aspekte kao što su čišćenje plaža, pružanje usluga, pristup objektima i prisustvo spasilaca.

Novi zakon uvodi ograničenja za koncesije za plaže, ograničavajući ugovorenu površinu na maksimalno 500 m2, odnosno ne više od 50 odsto ukupne površine plaže. Na primer, ako se plaža prostire na 10.000 m2, najmanje 5.000 m2 mora ostati slobodno. Što se tiče suncobrana i ležaljki, oni mogu pokriti do 60 odsto odobrene površine, što se smanjuje na 30 odsto u „Natura“ područjima.

Koncesionari su dužni da ispunjavaju različite obaveze, uključujući redovno čišćenje plaža i postavljanje sanitarne infrastrukture, a svoju opremu moraju da uklone po završetku letnje sezone.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *