Sastanak u Prištini: Stižu 3 miliona evra za Albance u Bujanovcu, Preševu i Medveđi

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 9. februar 2024. Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutfiu sastali su se u četvrtak u Prištini sa potpredsednikom kosovske vlade Besnikom Bislimijem, nakon čega je šef NSA najavio da će 3 miliona evra koje je Kosovo spremilo za Albance u Bujanovcu, Preševu i Medveđi uskoro biti raspodeljeno.

Lutfiu kaže da je uverio Bislimija da će se postarati da svaki cent iz fonda za Albance Preševske doline, kako naziva područje tri opštine na jugu Srbije, ode na pravo mesto.

Bujanovačke su ranije pisale da je vlada u Prištini povećala za 50 dsto iznos namenjen Albancima u Srbiji u odnosu na prošlu godinu.

Usvojen budžet Kosova, za Bujanovac, Preševo i Medveđu 3 miliona evra

Raspodelu kosovskog novca 2023. godine obeležile su optužbe na račun Partije za demokratsko delovanje (PDD), koja je vodila NSA, za zloupotrebe i korupciju.

Stranke optužuju NSA i PDD: Novac od kosovske vlade dele svojim članovima

Poslanik Kamberi je posle sastanka objavio da je pred Bislimijem izrazio zabrinutost zbog “diskriminatornog pristupa Vlade Srbije prema Albancima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi”.

“Smanjenje budžeta Nacionalnog saveta Albanaca za milion dinara je neprihvatljivo, a neprihvatljiv je i pristup direktora Doma zdravlja u Preševu koji odbija da zaposli 40 zdravstvenih radnika samo zbog nacionalne pripadnosti”, naveo je Kamberi.

Dodao je da je tražio podršku kosovske vlade u legitimnim zahtevima Albanaca na jugu Srbije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *