Sabornost: Za pet godina u Bujanovcu neće biti Srba ako se hitno nešto ne preduzme

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 12. februar 2024. Broj Srba u opštini Bujanovac opao je na svega 26 odsto od ukupnog broja žitelja, i iseljavanje srpskog stanovništva je problem koji zahteva hitnu reakciju, rečeno je na tribini SrBske organizacije Sabornost (SOS) u selu Klinovac kod Bujanovca.

“Po rezultatima poslednjeg popisa stanovništva, u srpskim sredinama u opštini Bujanovac, kao i samom Bujanovcu broj Srba opao je na 26 odsto, što je veliki problem koji vodi ka tzv. „Preševizaciji“ opštine Bujanovac”, navode iz SOS posle skupa održanog u subotu.

Sabornost: Srbi u Bujanovcu su diskriminisani, masovno odlaze iz opštine

Naglašeno je i da će država, ukoliko ne spreči eksponencijalno iseljavanje srpskog stanovništva iz Bujanovca, izgubiti važan strateški položaj koji spaja Kosovsko Pomoravlje i Centralnu Srbiju i time dodatno ugroziti i izolovati preostalo srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji koje je nastanjeno u enklavama, a koje živi pod stalnim pritiscima i pretnjama od strane tzv. vlasti Kosova i tamošnjeg albanskog življa.

“Ako se ne reaguje u što kraćem roku, Bujanovac će ostati bez Srba u roku od pet godina”, poručuju iz organizacije Sabornost.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *