Veliaj počasni građanin Bujanovca, sad se čeka saglasnost ministarstva (video)

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 12. februar 2024. Albanska većina u bujanovačkoj skupštini proglasila je danas gradonačenika Tirane Eriona Veliaja za počasnog građanina Bujanovca. Srpski odbornici i dva predstavnika romske zajednice nisu prisustvovali sednici.

Za predlog predsednika Skupštine Envera Ramadanija da gradonačelnik Tirane postane počasni građanin Bujanovca glasala su 23 odbornika, a proglašenja ne bi bilo da nisu glasali i opozicioni odbornici – troje iz Alternative za promene i jedan iz Demokratske unije Albanaca.

Srbi su bojkotovali današnju sednicu zato što, kako tvrde, predlog nije stigao u skupštinu po zakonskoj proceduri, ali i zbog sumnje da je motiv za počast Veliaju sticanje političkih poena pred predstojeće lokalne izbore.

Srpski odbornici ne dolaze na sednicu posvećenu gradonačelniku Tirane

Pre izglasavanja odluke, predsednik opštine Nagip Arifi, njegov zamenik Šćiprim Musliju i predsednik parlamenta Ramadani, redom su isticali veliki doprinos Veliaja opštini Bujanovac i albanskom stanovništvu, kao razloge da dobije priznanje počasnog građanina.

Posebno su izdvajali donaciju Tirane od 550.000 evra za izgradnju sportske sale u školi „Naim Frašeri“ u Bujanovcu.

Iako izglasana, odluka Skupštine opštine Bujanovac nije punovažna bez saglasnosti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Arifi je istakao da se nada da će tako i biti.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *