Medijski konkursi u Bujanovcu: Pare za nepostojeće i medije povezane sa radnicima opštine

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 12. februar 2024.- U poslednjih nekoliko godina medijski konkursi u Bujanovcu bili su predmet brojnih kritika zbog načina dodele sredstava i transparentnosti procesa. Ono što se ponavlja godinama unazad je da budžetski novac dobijaju mediji iza kojih stoje radnici Opštinske uprave Bujanovac ili njihovi srodnici, ali i oni mediji koji postoje jedino na papiru, imaju samo Fejsbuk stranicu ili prenose vesti sa drugih medija. Jednom rečju, veliki deo medijskog novca dobijaju ljudi kojima je novinarstvo samo hobi i prilika da popune kućni budžet. Problem je i to što su članovi medijske komisije godinama unazad iste osobe. Ono što, međutim, najviše upada u oči je činjenica da na konkursima najviše para dobija RTV Bujanovac (TV, radio, portal), vlasnika Zorana Veličkovića Zuje.

Takođe, određeni deo novca dobijaju i preševski mediji, iako se ne definiše kako oni rade u javnom interesu svih građana Bujanovca, što je krajnji smisao medijskih konkursa. Ovo bi moglo da ima smisla ako se zna da predsednik tog mesta Šćiprim Arifi godinama ne raspisuje medijski konkurs, zbog čega su se krajem prošle godine pobunili vlasnici tamošnjih lokalnih medija.

Na medijskom konkursu raspisanom za 2023. godinu u Bujanovcu najviše novca dobila je RTV Bujanovac vlasnika Zorana Veličkovića Zuje, ukupno 850.000 dinara za tri projekta. Ono što je, međutim, najzanimljivije je to da je portal RTV Bujanovac, na kome gotovo i da nema lokalnih tema.

Od izdvojenih sredstava, 770.000 je otišlo na 4 projekta preševskih medija, među kojima je najviše (300.000) dobila RTV Aldi.

Pare iz budžeta za fantomske medije, za Zuju naravno najviše

U  2022. gidini sufinansirana su 23 medijska projekta sa ukupno 6 miliona dinara. Na prvih pet mesta po  iznosima koje su dobili bili su mediji na albanskom jeziku. Portal Bujanovačke ni ovog puta nije konkurisao.

RTV Bujanovac je jedini medij kojem su prihvaćena dva projekta, čiju su realizaciju građani opštine Bujanovac platili ukupno 700.000 dinara.

Opet je novac dobilo i nekoliko portala za koje javnost čuje samo prilikom podele novca, a po nezvaničnim informacijama  povezani su sa zaposlenima u Opštinskoj upravi. Raspodeljeno im je između 50 i 300 hiljada dinara, a najmanji iznos (20.000) odobren je za portal „Strukovne asocijacije novinara Srbije“. Vlasnik ovog portala i predsednik asocijacije je Nenad Tasić, tada aktuelni direktor OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu. Tasić je od Opštine dobio još 80.000 dinara za projekat portala Pčinjski 017.

Novac građana bujanovačke opštine 2022. dobilo je i pet medija iz Preševa, među kojima je projekat TV Aldi finansiran sa 350.000 dinara.

U 2021. godini od izdvojenih 5 miliona dinara, 4 miliona je otišlo za projekte na albanskom i milion dinara za projekte na srpskom jeziku. Televizija Bujanovac, opisana kao „jedina prava“ medijska kuća od strane predsednika Nagipa Arifija, dobila je najviše sredstava, 950.000 dinara za dva projekta.

TV Spektri podržana je sa 400.000 dinara, koliko su dobili i portali Tituli,  Lajmi Al Internacionale i Lugina Lajm. Portali Folonline i Bujanoci.net dobili su po 300.000. Za portal Bujanovačke Opština je tada izdvojila 250.000 dinara, a za portal Pčinjski 017 50.000 manje.

Od novca iz budžeta finansirani su i mediji iz Preševa i to sa 550.000 dinara. Preševska Televizija Aldi dobila je 200.000 dinara, koliko i portal Blic Preševo, a 150.000 dinara je izdvojeno za projekat portala Preševo.com.

Sve ovo ukazuje na potrebu za reformom procesa dodele medijskih sredstava kako bi se osigurala veća transparentnost i nepristrasnost, jer dok neki mediji dobijaju značajna sredstva, drugi ostaju nezadovoljni ili čak ne aplicirali na konkursu, poput Bujanovačkih.

Većina medija iz Preševa optužuju i dalje aktuelnog predsednika opštine Šćiprima Arifija da ih je doveo do ivice opstanka jer treću godinu za redom ne raspisuje konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja. Saopštenje za javnost tim povodom, od registrovanih 6 medija, potisali su vlasnici i urednici 4. Saopštenje nije potpisao niko iz TV Aldi, dok je, kako se navodi, vlasnik portala Media Index bio odsutan iz Preševa.

Saopštenje, kojim se od medijskih udruženja i nadležnih državnih institucija traži „zaštita od brutalne samovolje“ Arifija, a koje prenosimo u celosti, potpisali su vlasnici Blic Preševa, Ministarstvo vesti,  RTV Preševio i Preševa com. Podsećamo da se u Preševu očekuju privremene mere jer je lokalna vlast na čelu sa Arifijem izgubila većinu a sednica lokalnog parlamenta nije održana 90 dana, o čemu su Bujanovačke pisale.

  • Medijska slika u opštini Preševo, ekonomski položaj medija i standard medijskih radnika, danas su više neko katastrofalni. Mediji su bukvalno u finansijskom beznađu, a mi zaposleni smo ozbiljno zabrinuti za našu i egzistencije naših porodica.
  • Isključivi krivac za ovakvo stanje je Šćiprim Arifi, aktuelni predsednik opštine Preševo, koji za tri godine svog mandata nije raspisivao godišnje konkurse za sufinansiranje medijskih projekata.
  • Osim toga, aktuelni predsednik se apsolutno ne javlja na telefonske pozive novinara, ne šalje nam informacije o događajima koje organizuje lokalna vlast, ne izdaje saopštenje i ne organizuje konferencije za medije.
  • On je, u više javnih nastupa, jasno o glasno saopštio da njemu lokalni mediji nisu potrebni.
  • Društvenu i zakonsku obavezu lokalne samouprave da građane informiše o svim pitanjima od javnog interesa, Arifi je zamenio svojim Fejsbuk profilom i profilom svoje partije – Alternative za promene.
  • Osim toga, o nekim ključnim pitanjima, predsednik opštine Preševo svoje građane „uredno“ obaveštava TV nastupima na medijima u Prištini, koje plaća sredstvima iz lokalnog budžeta.
  • Na osnovu svih ovih podataka, zaposleni u medijskim kućama opštine Preševo tražimo da nas javnost i medijska udruženja NUNS i UNS zaštite od brutalne samovolje predsednika opštine.
  • Od svih aktera na društvenoj sceni opštine i Republike Srbije, očekujemo da Šćiprima Arifija obavežu i nateraju da u roku od mesec raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih projekata.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *