Nikola Mitić, Bujanovčanin na klupi superligaša, o debiju na Marakani i dosadašnjoj karijeri

Bujanovac, 19. februar 2024. (foto FK Voždovac) – Novi šef stručnog štaba Voždovca, Bujanovčanin Nikola Mitić sa 32 godine postao je drugi najmlađi trener u istoriji fudbalske Superlige Srbije. U razgovoru za Sport Klub otkrio je svoj fudbalski put od rodnog Bujanovca preko Estonije do sadašnjeg kluba.

Mitić je imao zanimljivu i nešto drugačiju putanju koja ga je dovela do klupe Voždovca, na kojoj je kao glavni trener debitovao u prošlom kolu Superlige Srbije protiv Crvene zvezde.  On je tako sa 32 godine postao drugi najmlađi trener u istoriji takmičenja, odmah iza Marka Nikolića, koji je na klupi Rada debitovao sa 29 godina, piše Sport Klub.

Bujanovčanin Nikola Mitić najmlađi prvi trener u istoriji Super lige, preuzeo FK Voždovac

„Sa osam godina sam počeo da treniram fudbal u svom rodnom mestu Bujanovcu, na jugu Srbije. Nije to bilo na nekom profesionalnom nivou, mala je sredina, treniralo se tri puta nedeljno. Međutim, mi kao deca smo provodili dosta vremena igrajući fudbal i van toga. To je bilo tako sve do osmog razreda, nakon čega sam došao u Beograd. Nastavio sam karijeru u fudbalskom klubu Čukarički, posle toga u Milicionaru tadašnjem, a onda u beogradskom Sinđeliću, pa potom opet u Čukaričkom i to je trajalo sve negde do 22. godine kada sam završio svoju fudbalsku karijeru, koja je mogla da bude bolja, ali omele su me povrede. Posle toga sam na drugi način ostao u fudbalu, počeo sam svoj trenerski put“, rekao je Mitić na početku razgovora.

Posle prinudnog prekida igračke karijere Mitić je znao da ne želi da napusti fudbal.

„Želeo sam da se bavim fudbalom. Tada u tom trenutku kada sam imao 22 godine, nažalost sam morao da prekinem  karijeru i to je nešto što je obeležilo moj život do tada. Jedino o čemu sam znao nešto više bio je fudbal u kojem sam želeo da ostanem. Potom sam rano krenuo da se bavim trenerskim poslom. To je bilo 2015. godine, kada sam volontirao sedam meseci u Crvenoj zvezdi nakon čega sam dobio ugovor. Tu sam proveo šest punih godina. Radio sam u više selekcija, od mlađih pionira do omladinaca. Imao sam razne uloge u stručnom štabu. Bio sam asistent, analitičar, glavni trener kadeta Crvene zvezde 2020.godine, dok sam godinu dana pre toga radio u omladinskoj reprezentaciji Srbije. Tako da mogu da kažem da sam u omladinskom pogonu prošao sve kategorije“.

„Posle toga sam dobio poziv Marka Savića da se priključim njegovom stručnom štabu u FK Levadija u Estoniji, gde sam proveo godinu i po dana. Tu smo ostavili nekog traga. Uspeli smo da osvojimo titulu posle 11 godina, da osvojimo Superkup, dva puta smo igrali kvalifikacije za Ligu Evrope. Tako je počeo moj upliv u seniorski fudbal. Posle sam nastavio da radim sa Markom ovde u fudbalskom klubu Voždovac do pre dve sedmice kada sam nakon njegovog odlaska samostalno preuzeo ekipu“, kaže Nikola.

Nikola Mitić ponos Bujanovca: Najmlađi trener u Srbiji sa UEFA Pro licencom

Mitić je u mlađim kategorijama Crvene zvezde imao šansu da radi sa mnogim igračima koji su sada već kročili na seniorsku fudbalsku scenu.

„Radio sam sa dosta fudbalera koji su sada seniori. Ako uzmemo u obzir te kadete koje sam vodio, to su dečaci rođeni 2004. i 2005. godine. Od njih u prvom timu su trenutno Jovan Mijatović, Kosta Nedeljković, Jovan Šljivić, tako sam kratko trenirao i Mituljikiće, Lučića, koji je 2002. godište, tada sam bio asistent…da nekoga sad ne zaboravim, ali sa većinom sam radio u mlađim kategorijama“.

Sudbina je baš htela da debi na klupi Voždovca bude upravo protiv Crvene zvezde, a Voždovac je poražen 2:1.

„Ja sam i u najavi te utakmice rekao svoj neki osećaj, a to je da ne može biti lepši debi. Utakmica protiv Crvene zvezde na Marakani iz ugla rezultata i očekivanja možda nije nešto što bi neko odabrao kao želju za početak. Ja na to gledam drugačije. Vi protiv Crvene zvezde morate da igrate, da li to bilo u prvom, petom, sedmom ili desetom kolu – nebitno. Vi tu utakmicu morate da prođete, što se mene tiče bolje nije moglo. Iz ugla onoga što smo pokazali na terenu utisci su jako pozitivni, pogotovo u prvom poluvremenu gde smo uspeli da uspostavimo neku kontrolu kojoj smo težili i koju ja generalno očekujem od igrača, da u nekom većem kontinuitetu to radimo. Rezultat je takav kakav je, možda smo malo imali sreće na 2:0, kada je Crvena zvezda imala dva stopostotne šanse koje nije iskoristila, ali generalno utisak je takav da smo bili jako hrabri i da smo izgledali kao dobro organizovana ekipa od prvog do poslednjeg minuta“.

Mitić je tokom rada u Estoniji odlučio da upiše program za polaganje UEFA PRO licence u susednoj Litvaniji, koji je potom jesenas i položio.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *