Pajaziti: Ideja o ujedinjenju albanskih stranaka nije ozbiljna

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 21. februar 2024. Šef opozicione Alternative za promene u Bujanovcu Arber Pajaziti ocenio je za Bujanovačke da inicijativa predsednika Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzada Lutijua za izbornim jedinstvom albanskih stranaka nije ozbiljna. Pre svega, kako kaže, zbog kredibiliteta samog inicijatora koji je bio treći po broju glasova na izborima za NSA, ali ga to nije sprečilo da zasedne u fotelju predsednika. Naglasio je da je glavna prepreka postizbornom jedinstvu albanskih stranaka činjenica da ostale stranke uvek prekrše dogovore i zacrtane kriterijume.

Pajaziti je u utorak uveče bio na sastanku u NSA koji je zakazao Lutfiu kako bi predstavnici albanskih stranaka razgovarali o predizbornim ili postizbornim koalicijama albanske većine, jer je, kako kaže, to nešto što bi uvek podržao. Međutim, nema poverenje u Demokratsku partiju (DP), Partiju za demokratsko delovanje (PDD) i Pokret za demokratski progres (PDP), koje su na sastanku predstavljali Nagip Arifi (DP), Ragmi Mustafi (PDD)  i Šćiprim Musliju (PDP). Ove partije od 2020. godine čine vlast u Bujanovcu, a Pajaziti je jedan od najžešćih kritičara njihovog rada.

Albanski lideri podržali ideju o izbornom jedinstvu

-Nemam poverenja u njih, jer smo imali sporazum potpisan 2020. godine u Tirani, a oni su ga prekršili, pa je Alternativa napustila koaliciju koja od tada vodi Bujanovac. Sumnjam da je ova ideja iskrena – kaže Pajaziti.

Dodao je i da je besmisleno da se pravi jedinstvena izborna lista, jer se onda dovodi u pitanje postojojanje sve četiri partije.

-Ako smo svi na jednoj listi, onda bi trebalo svi da budemo i jedna partija, što nema smisla – kaže on.

Postizborna koalicija svih albanskih stranaka je, kako naglašava, druga stvar i po tom pitanju Alternativa je konstruktivna, ali traži garancije da će se dogovoreno poštovati.

-Takođe, slažemo se sa predsednikom NSA koji je juče rekao da ova inicijativa nije usmerena protiv srpske i romske zajednice, već da i oni mogu da budu uključeni u vladajuću koaliciju – zaključio je Pajaziti.  




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *