I Davidovčani sakupljaju novac za veliki svetleći krst

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 26. februar 2024. Veliki svetleći krst u svom selu žele da postave i meštani Davidovca kod Bujanovca i u narednim danima će sakupljati dobrovoljne priloge. Za izradu krsta ponovo će biti angažovani braća blizanci iz Bujanovca Marjan i Martin Veljanović, poznatiji kao braća Tošiki. Od braće i sela Žuželjica je i krenula ideja o postavljanju krstova.

-Veliki pravoslavni svetleći krst postavićemo na kružnom toku kod nadvožnjaka, u blizini seoske crkve. Od danas počinjemo sa sakupljanjem priloga za izradu krsta. Za izradu su zaduženi braća Tošiki – rekli su meštani našem portalu u ponedeljak.

 

Po njihovim rečima, namera im je da prostor kod kružnog toka lepo urede. Počinju od krsta, a za ovaj poduhvat imaju odobrenje crkvenog odbora i mesne zajednice. „Da damo dobar primer drugima“, poručuju Davidovčani.

Veliki krst od gvožđa, kao dar braće Tošiki, postavljen je najpre u porti crkve u Žuželjici krajem decembra prošle godine.

Krst, delo braće Tošiki, podignut u Žuželjici (foto&video)

Ubrzo potom krst su poželeli i Božinjevčani pa su braća ponovo prionula na posao i krst je podignut početkom januara.

I Božinjevac dobio krst od braće Tošiki (foto)

Slična obeležja postavljena su i Ljiljancu, a priloge za izradu pravoslavnog obeležja već skupljaju i Levosojčani i Oslarčani.

Veliki krst i za zajedničku crkvu Levosojčana i Oslarčana

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *