Komentar redakcije: Slučaj škole u Levosoju

Piše: I. Jovanović
Bujanovac, 2. mart 2024. – Vest o tome da se određen broj učenika Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Levosoju plasirao na okružno takmičenje iz francuskog, engleskog i srpskog jezika, kao i iz matematike i fizike izazvao je na našoj Fejsbuk stranici oštru polemiku, sa dominantnim mišljenjem pojedinih sugrađana da Bujanovačke „favorizuju određene škole, da je tekst naručen i da iznosimo netačne informacije“.

Zablistali učenici škole „Vuk Karadžić“ u Levosoju, njih 13 se plasiralo na okružna takmičenja

Tim povodom želimo da se obratimo svim našim čitaocima i kažemo sledeće – spisak učenika koji su na opštinskim takmičenjima osvojili neko od prva tri mesta i plasirali se na okružno takmičenje smo DOBILI iz škole „Vuk Karadžić“ iz Levosoja. Tužno je to što se ispostavilo da smo došli u situaciju da moramo da proveravamo istinitost podataka koje dobijamo od nastavnika, direktora ili pedagoga škola i to po pitanju rezultata opštinskih školskih takmičenja. Smatrali smo da su škole i prosvetni radnici pouzdan izvor informacija.

Dalje, naš portal ne favorizuje nijednu školu. Svako ko se od nastavnika bilo koje škole u našoj opštini javio nekom od naših novinara sa željom da objavimo vest o uspehu učenika, dobio je odgovor da ćemo sa zadovoljstvom objaviti, jer i sami podržavamo i radujemo se svakom uspehu naših učenika.

Nažalost, Bujanovačke nemaju kapacitete da isprate svako školsko takmičenje, pa se tu oslanjamo na zaposlene u školama.

Komentarisalo se, između ostalog, da nije tačna informacija vezana za takmičenje iz fizike i da je prvo mesto osvojio učenik škole „Branko Radičević“. Mi raspolažemo samo spiskom učenika koji smo dobili iz škole u Levosoju, što znači da NIJE naša greška, nego njihova, a da li je namerna ili ne – u to se zaista ne bi upuštali.

Jedina greška koju smo napravili prilikom pisanja teksta je vezana za takmičenje iz biologije. Prvobitno smo napisali da je reč o opštinskom takmičenju, a zapravo se radilo o takmičenju koje je organizovao Centar za talente iz Vranja. U roku od sat vremena je ta greška ispravljena, jer smo dobili poziv direktora jedne škole, koji nam je objasnio o čemu se radi.

Ostale smo ispravljali onako kako su nam javljali nastavnici ostalih škola, a da je bilo korekcija teksta naznačili smo i u samom članku. Neke delove, poput naslova u objavi na Fejsbuku, tehnički nije moguće promeniti, ali se izmenjen naslov članka vidi svuda van Fejsbuka.

Žao nam je svakog deteta koje se osetilo prevarenim i koje je ostalo razočarano, kao što saosećamo i sa svakim roditeljem koji se našao povređenim kada je video da je ime nekog drugog deteta objavljeno umesto imena njegovog.

Takođe, žao nam je i što su iz škole, slučajno ili namerno, poslali spisak koji (sudeći po komentarima) nije u potpunosti validan.

Ponosni smo na poverenje koje uživamo kod naših čitalaca svih ovih godina, te stoga ni nama ne prija ovakva vrsta polemike u kojoj smo otpuženi da namerno iznosimo netačne informacije.

Kao i do sada, stojimo na raspolaganju svakom nastavniku, direktoru, roditelju i učeniku koji želi da preko našeg portala obavesti svoje sugrađane o uspehu koji je postigao.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *