Crni dani Rukometnog kluba BSK: Od opštine ni za sendviče, a od HEBE voda za gostovanja

Piše: I. Jovanović

Tašković: Cilj lokalne vlasti je gašenje srpskih klubova

Bujanovac, 5. mart 2024.- Iako četvrti na tabeli Prve lige Srbije i to sa utakmicom manje, Rukometni klub BSK HEBA Bujanovac ušao je u „crvenu zonu“ kada su dugovanja u pitanju. Duguju već preko 600.000 dinara za prevoz i godišnju taksu Savezu i klub je pred zatvaranjem. Od opštine dobijaju 500.000 dinara godišnje, što nije dovoljno ni za osnovne troškove, a od kompanije čije ime nose u nazivu vodu za osveženje na putovanjima, što je i predviđeno ugovorom, uz komplet dresova. Što bi rekao naš narod, pretrgli su se. Kao da su svi digli ruke od kluba slavne tradicije koji je, ne tako davno, u Bujanovcu pobeđivao i Zvezdu i Partizan kao član elite.

Zbog svega toga se Goran Tašković, jedan od dvojice trenera u ovom klubu po drugi put u kratkom roku preko našeg portala obraća javnosti jer, kako kaže, kome god da su se obratili za pomoć nisu dobili odgovor.

Obavestili smo sve državne institucije, od Koordninacionog tela, preko Sportskog saveta, do predsednika vlade i predsednika države i od nikoga nismo dobili odgovor – kaže Tašković

Tašković: Rukometni klub se gasi, država je svima pomogla osim nama

MITROVIĆ, KOORDINACIONO TELO: Tašković i ja smo razgovarali pre izvesnog vremena, tako da me je on upoznao sa situacijom u klubu, ali mi nemamo poziciju i nemamo novčana sredstva u budžetu Koordinacionog tela za takve namene. Posavetovali smo ga da se kao klub obrate Sportskom savezu i Minstarstvu za sport, s obzirom da oni te programske aktivnosti finansijaru. Kada se budu raspisali konkursi koji idu preko tog ministarstva, mi možemo da pružimo podršku našem rukometnom klubu, da objasnimo u kakvoj su situaciji, jer im je pomoć neophodna i taj klub nam znači – objašnjava Mitrović

Nekada se iz opštinskog budžeta izdvajalo 9 miliona za lokalni sport, a sada samo 6 miliona dinara. Tašković tvrdi „da je evidentno“, da opštinske strukture žele da ugase srpske klubove, jer su albanski klubovi dobili novac iz Prištine, pa je zbog toga smanjen i opštinski budzet za sport.

Konkurs je raspisan za sport za ovu godinu, tako da ćemo krajem godine dobiti 500.000 od opštine, jer toliko dobijamo, što je mizerna cifra, jer sa tim iznosom jedva da možemo da pokrijemo lekarske preglede, kotizacije i slično, a to su troškovi koje niko ne vidi – objašnjava Tašković

Klub ide, dodaje, na putovanja koja su duga i koštaju. Poslednje gostovanje im je bilo u Velikoj Plani i taj put koštao je preko 600 evra.

U klubu sam preko 30 godina i tvrdim da ovako nikad nije bilo. Kad smo igrali najniži rang imali smo za dresove i za ručak, sad nemamo ni za to. Zamislite decu koja daju sve od sebe na utakmici, koja postižu vrhunske rezultate, a ne dobiju ni jedan sendvič, a kamo li ručak, već posle utakmice kupuju grickalice. Kad imamo novac mi obezbedimo sendviče, ali i za to treba najmanje 5.000 dinara, a kad dođe kraj meseca ni toliko nam ne ostane od plate. Igrači po drugim klubovima dobijaju platu, a naši ni ručak – dodaje Tašković.

Trenutno je RK BSK Bujanovac četvrti na tabeli u Prvoj ligi Srbije, i to sa utakmicom manje.

-Očigledno je da nikome nije stalo. Neko možda misli da predsednik kluba Zoran Milošević i ja imamo neku korist od ovoga, a zapravo je situacija potpuno drugačija. Zoran od svog minimalca izdvaja novac i plaća naše troškove, do sada je dao iz svog džepa preko 250.000 dinara – kaže Tašković i ističe da bi se neko bavio sportom treba pre svega da ima adekvatnu opremu, a samo jedne patike za rukomet koštaju najmanje 8.000 dinara.

Fabrika vode „Heba“ Bujanovac, pored toga što im je prošle godie kupila jednu garnituru dresova, daje im vodu za putovanja i to je jedino što igrači i treneri RK BSK dobijaju.

-Mi nikada ni od koga nismo tražili novac, već da nam se plati put, kotizacije, takse za sudije i njihovi putni troškovi.

Na pitanje kako uopšte opstaju, Tašković kaže:

-Dolazimo u situaciju da Zoran i ja ugasimo klub, ne opština jer nju ionako to ne zanima, već mi. I ovo nije priča da mi pretimo kako ćemo ga zatvoriti jer nemamo para, već je prosto situacija takva i u ovom trenutnu ne vidim izlaz – kaže Tašković.

Rukometni klub BSK postoji od 1975. godine, Tašković je u klubu od 1978, a trener je 30 godina. Klub ima dva licencirana trenera i 26 registrovanih rukometaša. Sa podmlatkom ne mogu da rade, jer to iziskuje dodatna sedstva.

Sledeću utakmicu igraju u nedelju, 10. marta, od 18 časova u sportskoj hali „Mladost“ u Bujanovcu protiv ekipe Zaječara koja je prva na tabeli.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *