Tašković: Rukometni klub se gasi, država je svima pomogla osim nama

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 3. novembar 2023. Rukometni klub BSK Bujanovac na ivici je egzistencije i postavlja se pitanje da li će uopšte, iako igra Prvu ligu Srbije, nastaviti takmičenje jer klub nema sredstva da finansira putovanja. Goran Tašković, jedan od dvojice trenera u ovom klubu, kaže za naš portal da od svih srpskih klubova u Bujanovcu jedino RK BSK nije dobio ni dinara od Vlade Republike Srbije i do danas nisu dobili odgovor zašto je to tako.

-Došli smo u situaciju da ne možemo da se takmičimo, iako smo ušli u veći rang takmičenja, u Prvu ligu Srbije, jer nemamo sredstva da pokrijemo ni putne troškove. Dobili smo samo 500.000 dinara od opštine ove godine, što je negde deseti deo onoga što nam je potrebno, a ranije je taj izos bio 3,5 miliona dinara. Naši igrači i treneri ne dobijaju ni sendviče kada putujemo, a kamo li dvevnice – kaže Tašković.

Nekada je iz opštinskog budžeta izdvajano 9 miliona, a sada samo 6 miliona dinara i tu je evidentno, po mišljenju Taškovića, da opštinska struktura hoće da ugasi srpske klubove, jer su albanski klubovi dobili novac iz Prištine, pa je zbog i smanjen opštinski budzet za sport.

Srpski klubovi osporavaju opštinski konkurs za sport

-Imamo preko 6.500 kilometara putovanja, putujemo u Požarevac, Bor, Zaječar…ne možemo putne troškove samo da pokrijemo. Za jedno putovanje nama je potrebno 50-60 hiljada dinara, a isto toliko nam treba i kad nam gostuju ekipe – objašnjava naš sagovornik.

Došli su, kako kaže, u crvenu zonu pred zatvaranje kluba.

-Razumem opštinsku vlast, iako ih ne podržavam u tome, ali ne razumem našu Vladu koja je dala sredstva fudbalskom, košarkaškom i karate klubu, a samo nama ništa – kaže Tašković.

Rukometni klub BSK postoji od 1975. godine, Tašković je u klubu od 1978, a trener je 30 godina. Klub ima dva licencirana trenera i 26 registrovanih rukometaša. Sa podmlatkom ne mogu da rade, jer to iziskuje dodatna sedstva.

Iako od 2009. godine rade praktično bez para, uspesi kluba nisu izostali.

-Igrali smo savezni rang takmičenja, Super ligu smo igrali 7-8 godina, ovde su dolazili i Zvezda i Partizan – kaže Tašković.

Sada igraju Prvu ligu Srbije, a snalaze se tako šo predsednik kluba Zoran Milošević uglavnom finansira putovanja iz svog džepa. Fabrika Heba im je ponudila saradnju koja se ogleda u tome što im donira vodu i dresove, o čemu su Bujanovačke pisale.

„Heba“ i RK BSK ponovo zajedno: Možemo mnogo da postignemo

-Drago mi je što su ostali srpski klubovi u Bujanovcu dobili pomoć od Vlade Republike Srbije, jer je to jedini način da opstanu, ali mi nije jasno zašto smo mi izopšteni. Pisali smo desetak puta Ministarstvu sporta i kabinetu predsednika države, ali do sada nismo dobili nijedan odgovor ni objašnjenje zašto RK BSK nije dobio ništa – kaže naš sagovornik.

On želi da apeluje pre svega na vlast Republike Srbije, a onda i na Opštinu Bujanovac, da shvate u kakvom se problemu rukometni klub nalazi.

-Želim da svi znaju i da ne bude jednog dana čudno kada se klub ugasi, a do toga će doći neminovno ako ne nađemo sredstva. Kada kažem da poslednjih 15 godina nisam dobio dinar od kluba niko mi ne veruje, a situacija je prosto takva – kaže Tašković.

Sledeća utakmica koju RK BSK igra biće u nedelju (5. novembar) kada dočekuju ekipu Dubočica 2, od 18:30 časova, u Sportskoj hali Mladost u Bujanovcu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *