Bujanovačko jezero, ogledalo i vlasti i nas građana (Foto i Video)

Bujanovac, 7. mart 2024. – Proleće i leto se uveliko približavaju, ali je sva prilika da Bujanovčani ni ove sezone neće moći da uživaju u lepotama Bujanovačkog jezera, a sudeći prema utiscima, slikama i snimcima našeg reportera gotovo ništa od onoga što su nadležni u opštini najavljivali nije ispunjeno. Ili jeste ali nije vidljivo očima građana koji nam pišu na ovu temu preko aplikacije Javi Bujanovačkim i na našim društvenim mrežama.

Priobalje jezera deluje avetinjski, obraslo u rastinje i zapušteno, vodi je gotovo nemoguće prići a do ove destinacije nije rekonstruisan ni put koji je u jadnom stanju a oko njega na sve strane sitni otpad. Jednom rečju, raj za sve osim za ljude. Ali, ovo možda i ne treba da čudi ako vidimo da ni sam grad nikada do sada nije bio prljaviji. Između kolovoza i ivičnjaka na ulicama nataloženo je blato, najlon kese lete nam iznad glava kao konfete, hodajući trotoarima morate voditi računa da ne ugazite u ljudski ili životinjski izmet, kontejneri su hronično prepuni a vrlo često se i zapale, park uveče deluje kao eksterijer za neki horor film… Naravno, za ovakvo stanje nije odgovorna samo gradska vlast i prpadajuće joj službe, već i dobar deo nas, građana, bez elementarne pristojnosti i kulture

Opština: Nastavljamo radove na Bujanovačkom jezeru (video)

A malo koji grad može da se pohvali okolinom kakvu ima Bujanovac, računajući čitav potez od Jugokopa do kisele vode i jezera sa okolinom. Ovo je ujedno, sa dolaskom lepog vremena, i omiljena šetačka trasa svih građana Bujanovca, koji umesto da uživaju moraju da strepe da iz šiblja ne izleti neka životinja.

U narednih desetak dana akciju sređivanja zemljanog puta na Bujanovačkom jezeru nastavljamo nasipanjem tucanika i postavljanjem mesta za sedenje u vidu klupa i stolova duž puta, a što se tiče odlaganja smeća privremeno rešenje je veliki kontejner na početku puta, rekla je početkom juna 2022. za naš portal Fazila Azemović, i sada aktuelna načelnica Odeljenja za investicije i razvoj

Potencijalni raj

Najavila je tada mogućnost sveobuhvatnog uređenja jezera sa parkingom, jednim dečijim igralištem, unapređenijim plažama i mobilijarom što se, kako je rekla, može ostvariti kroz Program prekogranične saradnje između Srbije i Severne Makedonije.

– Projekat ima naziv Razvoj turizma u opštinama Bujanovac i Lipkovo kroz unapređenje lokalne infrastrukture, a jezero je prepoznato kao potencijal i konkurišemo zajedno sa opštinom Lipkovo. Rok za apliciranje je do 8. juna (2022), ali će rezultati biti u drugoj polovini godine. Našu dokumentaciju predajemo sutra, dodala je 2.  juna 2022.

Azemović se našoj novinarki pre nekoliko dana nije javila kako bi odgovorila na pitanja o Bujanovačkom jezeru.

Ipak, slike govore više od reči.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *