Eskobar: Amerika ima problem u komunikaciji sa Kurtijem

Bujanovac, Priština, 13. mart 2024. – SAD i ostali partneri imaju problem u komunikaciji sa Aljbinom Kurtijem, pšoručio je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. Uoči sutrašnjeg dolaska u Prištinu dodaje da je odluka o ukidanju dinara katastrofalna, te da Priština nije pružila alternativu ljudima koje ta odluka pogađa, prenosi RTS.

Eskobar kaže da se SAD zalažu za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i da dijalog nema alternativu.

Pozvao je Beograd i Prištinu da poštuju dogovoreno u Briselu i da to sprovode u dobroj volji i spreče provokacije.

„To je i razlog mog putovanja na Kosovo“, rekao je Eskobar.

Eskobar je naveo i da SAD imaju problem u komunikaciji sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i Evropska unija, NATO, Velika Britanija, ali i mnogi drugi poput Albanije i Severne Makedonije.

Montažni objekat Poštanske štedionice kod prelaza Končulj

„Partnerstvo SAD i naroda Kosova ne zavisi od jednog čoveka ili stranke, ali imamo problem u komunikaciji sa Kurtijem. Imali smo veoma blisko partnerstvo sa Kosovom u prošlosti, veoma bismo voleli da taj odnos bude kao pre“, rekao je Eskobar.

Poručio je da Priština ignorisanjem dijaloga sa Beogradom ignoriše svoje evropske partnere koje je zbog toga, kako je naveo, nemoguće ubediti radi dalje integracije u međunarodnoj areni.

Eskobar je rekao da će se zajedno sa svojim timom u Prištini usredsrediti na efekte i moguće rešenje za nekoordinisanu odluku o zabrani dinara i transfera novca iz centralne Srbije za ljude na KiM koji zavise od tih socijalnih davanja.

Odluku takozvane centralne banke na KiM nazvao je katastrofalnom i pozvao vladu u Prištini da sarađuje sa međunarodnom zajednicom kako bi se pronašlo rešenje za takvu odluku.

Prištinu je pozvao i da ozbiljno shvati zabrinutost međunarodne zajednice o tretmanu manjina na teritoriji KiM.

Eskobar je istakao i da vlada u Prištini nije pružila nikakvu alternativu ljudima da prime svoje zarade i naknade.

„Ti ljudi zavise od isplata imaju pravo da podignu novac“, naglasio je Eskobar.

Naveo je i da nije bilo kontakta sa zajednicama na koje je uticala odluka tzv. centralne banke, zbog čega su mnogi koji su njome pogođeni „ostavljeni da nagađaju šta je sledeći korak“.

Na pitanje o Zajednici srpskih opština, Eskobar je rekao da Priština nikada nije rekla da li prihvata predlog statuta ZSO koji je predložila Evropska unija, kao i da je SAD teško da razumeju zašto to ignorišu.

„Želim da ponovim, ZSO ne bi bila druga Republika Srpska. To ne bi bila država u državi, u statutu koji dozvoljava izvršnu vlast ili bilo šta što bi moglo da stvori ustavna ili funkcionalna pitanja za Kosovo. To je jednostavno prilika za opštine sa srpskom većinom, da koordiniraju pružanje opštinskih usluga na srpskom jeziku za građane Kosova. To je to“, kaže Eskobar.

Dodaje da je to pravno obavezujuće za Prištinu.

“Čuli smo mnogo razloga zašto to nije podneto ili zašto nema napretka, ali nijedan ne prihvatamo. Trebalo bi da se krene dalje“, rekao je Eskobar.

Na pitanje koje će biti posledice po Beograd i Prištinu ako ne sprovedu sporazum iz Brisela, Eskobar je rekao da je primarna odgovornost za Prištinu u ovom trenutku da počne da izvršava ono na šta se obavezala i formira ZSO, ali da nije bilo pomaka u vezi s tim.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *