Eskobar: Pitanje dinara na Kosovu je humanitarni problem

Bujanovac, 15. mart 2024. (foto Kosovo online) – Pitanje dinara na Kosovu je urgentno, humanitarno pitanje koje mora odmah da se reši poručio je specijalni izaslanik Amerike za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar  nakon sastanka sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem juče u Prištini.

Eskobar je istakao da je odluka Centralne banke Kosova o zabrani dinara uzrokovala poteškoće za određene zajednice na Kosovu, zbog čega su SAD veoma zabrinute.

Montažni objekat Poštanske štedionice kod prelaza Končulj

-Nastavićemo da radimo na ovom pitanju, ali mislim da je ovo urgentno humanitarno pitanje koje mora odmah da se reši. Nadam se da je vlada spremna da bude fleksibilna prilikom nastavka dijaloga, koji je zakazan za utorak – rekao je američki izaslanik, prenosi Kosovo online.

On je pohvalio vladu zbog odluke u vezi sa manastirom Visoki Dečani.

-Bila je to teška, ali ispravna odluka. Pohvaljujem njegovu posvećenost tome da se sprovede vladavina zakona i odluka koju je doneo Ustavni sud –  rekao je Eskobar.

Prema njegovim rečima, odnos SAD prema Kosovu nije neuravnotežen.

-Sve što smo uradili u protekloj godini – uradili smo za Kosovo. Odmah nakon Ohrida podržali smo kanditaturu Prištine za Savet Evrope, i demokratske procese, uključujući izbore na severu. Stajali smo uz Kosovo nakon dešavanja uu septembru, a došli smo do toga da smo vam obezbedili ‘Džaveline’. Pa nam objasnite kako je to neuravnotežen odnos – zaključio je Eskobar.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *