Ambasadori SAD i OEBS sa Brnabić o pravima Albanaca: Podrška integraciji i sprovođenje Plana od 7 tačaka

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 16.  mart 2024. (foto OEBS FB) – Najveći zagovornici sprovođenja Plana od 7 tačaka, koji se tiče prava Albanaca u Srbiji, šef Misije OEBS-a Jan Bratu i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil razgovarali su u petak sa premijerkom Srbije Anom Brnabić o postignutom napretku u primeni plana.

Iz OEBS-a su posle sastanka ponovo podsetili da je Plan usvojila Vlada Srbije 2013. godine.

“Konstruktivan sastanak sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić i ambasadorom Ambasade SAD u Beogradu Kristoferom Hilom o napretku u implementaciji Plana od sedam tačaka Vlade Srbije iz 2013. godine. Misija OEBS-a u Srbiji nastaviće da radi u bliskom partnerstvu sa Vladom na podršci integraciji i inkluziji nacionalnih manjina u Srbiji”, saopšteno je iz OEBS.

Amb. Jan Braathu, Head of the OSCE Mission to Serbia, during a meeting with Ms. Ana Brnabic, Prime Minister of Republic of Serbia.
Belgrade, Serbia. 15.03.2024.

Planom od 7 tačaka predviđena je integracija Albanaca u državne institucije, ekonomski razvoj opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, bezbednost ovog područja, pravo na službenu upotrebu jezika, pisma i nacionalnih simbola, decentralizaciju pravosuđa, unapređenje prava Albanaca u oblasti obrazovanja, kulture i informisanja, zdravstvene i socijalne zaštite.

Hil i Bratu su početkom ferbruara u Bujanovcu izrazili optimizam po pitanju sprovođenja plana. Bratu je apostrofirao “posvećenost premijerke Brnabić”.

Diplomate u Bujanovcu: Sprovođenje Plana od 7 tačaka, uskoro priznavanje diploma




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *