Diplomate u Bujanovcu: Sprovođenje Plana od 7 tačaka, uskoro priznavanje diploma

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 2.  februar 2024. Šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu poručio je  u četvrtak u Bujanovcu da je Plan od 7 tačaka, koji se tiče unapređenja prava Albanaca u Srbiji, odluka Vlade Srbije i da se zajednički radi na implementaciji. Naglasio je da je sada optimističan po pitanju priznavanja kosovskih diploma i zbog posvećenosti premijerke Ane Brnabić. Bratu i američki ambasador Kristofer Hil sastali su se sa predsednikom opštine Nagipom Arifijem, a glavna tema sastanka bilo je sprovođenje Plana od 7 tačaka. Hil je posle sastanka rekao da na jugu Srbije postoji nacionalni izazov i da se za to mora naći balans.

-Kao i u svakoj drugoj zemlji, uspeh zavisi od dobre komunikacije centralne vlasti i lokalnih samouprava. Uvek je izazov naći pravi balans između snage države i prava lokalnih samouprava, a u ovom delu Srbije imamo i nacionalni izazov i za to se mora naći balans – rekao je američki ambasador.

Ambasador SAD i šef OEBS-a zalažu se za multietničku vlast u Bujanovcu

Planom od 7 tačaka, koji je Vlada Srbije usvojila 2013. godine, predviđena je integracija Albanaca u državne institucije, ekonomski razvoj opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, bezbednost ovog područja, pravo na službenu upotrebu jezika, pisma i nacionalnih simbola, decentralizaciju pravosuđa, unapređenje prava Albanaca u oblasti obrazovanja, kulture i informisanja, zdravstvene i socijalne zaštite.

Šefa Misije OEBS-a Bratu naglasio je da se sada sa Vladom Srbije posebno radi na priznavanju diploma i mogućnostima za zapošljavanje.

-Diplome su i deo Berlinskog sporazuma, koji je Skupština Srbije ratifikovala. Sada imamo i posvećenost premijerke Ane Brnabić da se diplome priznaju – rekao je on.

Po njegovim rečima, vidljivi su vrlo pozitivni signali od strane Vlade Srbije i po ostalim pitanjima.

Američki ambasador je istakao da SAD žele da Srbija uspe i stigne do svog cilja – ulaska u Evropsku uniju, dodajući da to jeste dug, ali jedini pravi put.

Ambasador Hil za Bujanovačke: Ohridski sporazum ne podrazumeva da Srbija prizna Kosovo, već normalizaciju odnosa

Kako je naglasio predsednik opštine Nagip Arifi, sa diplomatama je razgovarao i o načinima da se pomogne opštini oko privrednog razvoja,  uključivanja Albanaca u državne organe i  sprečavanja pasivizacije. Izvestio je i da je Opština podnela zahtev Vladi Srbije za obezbeđivanje novca i za rekonstrukciju škole u Biljači.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *