Savet Albanaca počinje raspodelu 3 miliona evra iz Prištine, Pajaziti očekuje zloupotrebe

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 16. mart 2024. Fond od 3 miliona evra od kosovske vlade za Albance u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, biće iskorišćen za razne projekte u obrazovanju, kulturi i “očuvanju jezika i identiteta Albanaca”, saopšteno je je u petak iz Nacionalnog saveta Albanaca u Bujanovcu (NSA).  Novcem iz Prištine biće stipendirani studenti i učenici, opremaće se škole, ali će se finansirati i lobiranje za podizanje svesti relevantnih međunarodnih institucija, kako kažu u NSA, o pitanju Albanaca na jugu Srbije.

Novac će biti raspodeljen preko konkursa i javnih poziva koji će uskoro biti otvoreni. Moći će da konkurišu pojedinci, neformalne grupe, nevladine organizacije i udruženja građana.

Bujanovačke su već pisale da je vlada u Prištini za 50 odsto povećala fond u 2024. godini za Albance u tri opštine na jugu centralne Srbije.

Usvojen budžet Kosova, za Bujanovac, Preševo i Medveđu 3 miliona evra

Način na koji je NSA podelio prištinske milione prošle godine izazvao je žestoke optužbe na račun Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija, koja je u tom trenutku vodila savet, za zloupotrebe i korupciju.

Stranke optužuju NSA i PDD: Novac od kosovske vlade dele svojim članovima

U optužbama je prednjačila opoziciona Alternativa za promene. Lider bujanovačkog odbora ove stranke Arber Pajaziti sumnjičav je u pogledu podele novca i sada kada NSA u tandemu vode PDD i Pokret za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua.

“U Dolini je registrovano oko 300 nevladinih organizacija, a do 2021. godine bilo ih je do 100. Zna li neko da nabroji 10 NVO koje imaju konkretne aktivnosti na terenu?! Zadržite dah prijatelji, stižu 3 miliona evra”, poručio je on na Fejsbuku.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *