Anastasija govori samo osmehom i suzama, pomozimo ovoj preslatkoj devojčici rodom iz Bujanovca

Piše: I. Jovanović

Maloj Anastasiji možete pomoći tako što ćete poslati sms sa tekstom 963 na broj 3030, a takođe možete uplatiti sredstva na dinarski ili devizni račun, koji su za njeno lečenje otvoreni preko fondacije Budi human

Bujanovac, 18. mart 2024.- Kako bi pomogli maloj Anastasiji Zafirović poreklom iz Bujanovca, koja boluje od težeg oblika cerebralne paralize, šestorica momaka kreću 23. marta na hodočašće od manastira Rakovica do Ostroga sa ciljem da prikupe gotovo 12 miliona dinara koliko je neophopdno za lečenje ove osmogodišnje devojčice.

Anastasijina majka, Nataša, poreklom je iz sela Levosoje kod Bujanovca, dok je otac Zafir Zafirović iz Buštrnja kod Preševa.

Anastasija je rođena 2015. godine u Beogradu. Zbog komplikacija na porođaju ostala je bez kiseonika u mozgu i prvi put zaplakala tek nakon 120 minuta, u inkubatoru. Zbog velikog oštećenja mozga uspostavljena joj je dijagnoza cerebralna paraliza. Od šestog meseca starosti ide na razne terapije.

Anastasija je vesela i nasmejana devojčica i hrabro se bori sa svim preprekama, ali nažalost ne može samostalno da sedi, puzi, ne priča i jedini kontakt ostvarujemo osmehom ili suzama. Zavisna je potpuno od nas, stalno idemo na vežbe, jer ona bez njih ne bi mogla da funkcioniše – kaže za Bujanovačke Anastasijina majka Nataša i dodaje da su terapije, koje traju šest sati nedeljno, izuzetno skupe

Finansijsku situaciju dodatno otežava to što Nataša nigde ne radi, jer mora da bude uz Anastasiju sve vreme, tako da je jedino Zafir zaposlen.

Anastasiji su potrebna sredstva za fizikalne tretmane, rehabilitaciju, stalne terapije BDA, logopedske i defektološke tretmane, i ako bude bilo potrebno i operacije. Od potrebnih 11.6 miliona dinara do sada je preko fondacije Budi human prikupleno blizu 2 miliona.

-Ovim putem želimo da pozovemo sve da se pridruže humanitarnoj akciji koju organizuju mladići zaposleni u centralnom zatvoru u Beogradu, odnosno da podrže njihovo hodočašće od  Rakovice do manastira Ostrog, tako što će poslati sms poruku i na taj način pomoći našoj Anastasiji – kaže Nataša.

Komandir centralnog zatvora Beograda i Kazneno popravnog zavoda Pančevo su se, kako kaže, udružili kako bi ova akcija bila uspešna i značajna, a hrabri  Miloš, Marko, Aleksandar, Boris, Milan i Peđa, sa blagoslovom sveštenika, kreću 23. marta iz manastira Rakovica ka duhovnom i svetom putu za Ostrog.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *