Ardita Sinani: Predstavnici SAD i EU i dalje ignorišu Albance iz Bujanovca i Preševa

Bujanovac, 18. mart 2024. Ardita Sinani, političarka iz Preševa i savetnica kosovskog premijera Albina Kurtija, kritikovala je američkog izaslanika za zapadni Balkan i izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka što se, kako kaže,  još uvek nisu sastali sa izabranim predstavnicima Albanaca u Republici Srbiji.

“Poslednji sastanak sa predstavnicima Srba sa severa Kosova je razumljiv s obzirom na razvoj događaja, ali je neshvatljivo da još uvek nema susreta sa predstavnicima Albanaca iz Preševske doline”, kaže Sinani.

Eskobar: Pitanje dinara na Kosovu je humanitarni problem

Ovo, po njenm rečima, šalje pogrešne poruke u krugove koji promovišu destabilizaciju bezbednosne  situacije na zapadnom Balkanu.

“Albanci u Preševskoj dolini posebno i u Srbiji uopšte, kao manjinska zajednica, ostaju diskriminisani i potlačeni. Ovo decenijama potvrđuju različiti zvanični izveštaji Evropske unije i  američkih administracija”, navodi Sinani.

Dodala je da je kontraproduktivno  da se u proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije uključuje pitanje manjinske srpske zajednice na Kosovu, a ne i pitanje albanske zajednice u Srbiji.

“Zato, gospodine Eskobar i gospodine Lajčak, pozivam vas da se sretnete sa izabranim predstavnicima Albanaca u Srbiji, da ih barem saslušate”, poručila je političarka iz Preševa.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *