Akcija čišćenja obale Bujanovačkog jezera u nedelju (video)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 19. mart 2024. U nacionalnoj kampanji čišćenja “Zavrni rukave” koja se širom Srbije održava u nedelju (24. marta), među 20 lokacija koje će se čistiti na jugu zemlje nalazi se i Bujanovačko jezero. Potez oko jezera čistiće se od 12 do 14 časova, a do sada se prijavilo svega troje ljudi.

-Bujanovačko jezero je jedina lokacija koju smo mi prijavili, jer inače tu redovno i čistimo. Mogle su da se prijave sve lokacije kojima je potrebno čišćenje, ali prosto ljudi nisu zainteresovani. Nas troje smo nedavno čistili jedan deo obale i svakako smo planirali da nastavimo, a pošto je u nedelju globalna akcija onda smo se prijavili da toga dana i nastavimo sa čišćenjem – kaže za Bujanovačke jedan od prijavljenih aktivista.

Bujanovačko jezero, ogledalo i vlasti i nas građana (Foto i Video)

Iako je prijavljivanje trajalo do 15. marta i oni koji se nisu prijavili dobrodošli su. Treba da ponesu rukavice, kese i nešto od alata što je potrebno za čišćenje i da zavrnu rukave i priključe se akciji.

Da je Bujanovačkom jezeru preko potrebno čišćenje, kao i da gotovo ništa od onoga što su nadležni u opštini najavljivali nije ispunjeno, uverio se i naš reporter pre samo desetak dana.

Na snimku koji smo objavili na našoj Fejsbuk stranici vidi se da priobalje jezera deluje avetinjski, da je obraslo u rastinje i zapušteno, da je vodi gotovo nemoguće prići, kao i da do ove destinacije nije rekonstruisan ni put koji je u jadnom stanju.

Takođe, jezero nije jedina lokacija u opštini Bujanovac koja bi trebalo da se sredi i toga smo svesni svi mi koji tu živimo. Grad nam nikada do sada nije bio prljaviji, divlje deponije niču na sve strane i, uprkos kažnjavanju od strane inspekcije, njihov broj ne opada, već raste iz dana u dan.

Akcija „Zavrni rukave“ je prilika da pokažemo da nam je ipak stalo do sredine u kojoj živimo. Cilj akcije je da se što više organizacija, grupa građana i individualaca okupi da za jedan dan, na više mesta po celoj Srbiji, čiste u isto vreme.

“Zavrni rukave” ne teži čišćenju cele Srbije od smeća jer to nije moguće, ali teži omasovljenju svesti sa velikim problemom neregulisanih deponija i smeća u prirodi koji imamo, kao i mobilizaciju građana koja pokazuje jednu kritičnu masu željnu institucionalnih promena – navode organizatori.

Kako navode organizatori, na dan čišćenja volonteri treba da ponesu rukavice i kese za smeće, čiste se samo javne površine, mesta gde nema opasnog otpada i može se kontaktirati nadležno javno komunalno preduzeće za pomoć oko odvoženja smeće. Zabranjeno je učešće korporacija i politička promocija.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *