Vjosa Osmani najavila mogućnost rešenja za dinar na Kosovu

Bujanovac, Brisel, 19. mart 2024. – Mogućnost pronalaska rešenja za dinar na Kosovu juče je nagovestila predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja je rekla da se to pitanje mora hitno rešiti i da već postoji saglasnost o delu američkog predloga po tom pitanju. Ona ne to izjavila uoči današnje nove runde dijaloga u Briselu Beograda i Prištine koji je počeo odvojenim sastancima glavnih pregovarača sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom. Trojni sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom počeo je malo pre 13 sati, prenosi N1.

Prethodno se Lajčak prvo sastao sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, a potom sa delegacijom Srbije koju predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Nova runda dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova sazvana je kako bi se raspravljalo o dinaru, nakon uredbe Centralne banke Kosova (CBK) kojom je od 1. februara evro jedina valuta za plaćanje gotovinom na Kosovu.

Montažni objekat Poštanske štedionice kod prelaza Končulj

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je prošle sedmice posetio Prištinu, rekao je da nije uspeo da ubedi premijera Kosova Aljbina Kurtija da suspenduje odluku o zabrani dinara dok EU, SAD i vlada Kosova ne pronađu dugoročno rešenje.

Na dnevnom redu današnje runde dijaloga biće i primena dogovora o putu ka normalizaciji odnosa koji su lideri Kosova i Srbije postigli prošle godine u Ohridu.

Evropski šef diplomatije Žozep Borel juče je, povodom prbe dodišnjice Ohridskog sporazuma, izrazio žaljenje zbog njegove nedovoljne primene i potvrdio da će se nastaviti pritisak na strane kako bi došlo do napretka.

Petković je ranije najavio da će ključna tema sastanka biti Zajednica srpskih opština, ali „i druga važna pitanja“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *