U Briselu ponovo pregovori o upotrebi dinara na Kosovu

Bujanovac, 25. mart 2024. (foto Lajčak FB) – Razgovori glavnih pregovarača Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bislimija o odluci Centralne banke Kosova da ukine srpski dinar na Kosovu biće nastavljeni danas u Briselu.

Delegacije koje su predvodili glavni pregovarači sastale su se i prošle nedelje sa evropskim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Nakon završetka sastanka koji je trajao više od tri sata, Lajčak je najavio novu rundu dijaloga, i rekao da očekuje da strane na sastanak dođu sa konkretnim predlozima, piše Kosovo online.

Petković je nakon susreta u Briselu prošle nedelje izjavio da odluke Prištine otežavaju opstanak Srba na Kosovu, kao i da je važno pronaći rešenje koje će uključivati nastavak funkcionisanja Poštanske štedionice.

Bislimi je, sa druge strane. u prvi mah odbio da razgovara na temu dinara u Briselu, ali je nakon sastanka sa Lajčakom odlučio da učestvuje u dijalogu.

Lajčak je ocenio da je prošli sastanak pregovarača pokazao da će implementacijom Sporazuma o putu normalizacije morati da se pozabave na najvišem nivou – na sastanku lidera Kosova i Srbije.

Za to vreme Srbi sa Kosova po dinare dolaze u centralnu Srbiju. Banka Poštanska štedionica postavila je montažne objekte u blizini administrativnih prelaza ka Kosovu, pa i u neposrednoj blizini prelaza Končulj kod Bujanovca. Svoje objekte ova banka je otvorila i blizu Jarinja, Brnjaka i Merdara.

Montažni objekat Poštanske štedionice kod prelaza Končulj




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *