Neuspešni pregovori o dinaru u Briselu

Bujanovac, 26. mart 2024. Pitanje dinara na Kosovu nije rešeno ni posle još jedne runde pregovora u ponedeljak u Briselu. “Glavni pregovarači Kosova i Srbije izneli su predloge kako bi se rešio problem stanovnika Kosova koji su pogođeni odlukom Centralne banke Kosova da ukine dinar, objavio je na društvenoj mreži „X“ posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak.

Po njegovim rečima, dugačka diskusija pomogla da se razjasne bitni detalji.

Predstavnici Beograda i Prištine ponovo će se sastati sledeće nedelje, „sa ambicijom da pronađemo rešenje“ – kako je naveo Lajčak.

Evropski dopisnik N1 javlja da šest sati razgovora, od toga tri i po direktnih, nije dovelo do pomaka, a da su stavovi Beograda i Prištine udaljeni koliko su bili i prošle nedelje, kada im je dat zadatak da pripreme planove za rešenje krize do petka, kako bi o njima ponovo razgovarali.

Petar Petković kaže da je predlog Srbije da se omogući rad banci Poštanska štedionica – izbalansiran, a da na strani Prištine nema političke volje da se do kompromisa zaista dođe, prenosi N1.

Delegacija Prištine takođe je nezadovoljna. Besnik Bisljimi je rekao da dogovora još nema, ali da o detaljima ne želi da govori jer to može biti kontraproduktivno za dijalog. Mada je poznato da nude međubankarsku konverziju iz dinara u evre pre puštanja na tržište Kosova.

On je posle sastanka sa šefom pregovaračke ekipe Srbije Petrom Petkovićem rekao da su predlozi koji su danas bili na stolu „još uvek veoma udaljeni jedan od drugog“.

Dok se vode pregovori Srbi sa Kosova po dinare dolaze u centralnu Srbiju. Banka Poštanska štedionica postavila je montažne objekte u blizini administrativnih prelaza ka Kosovu, pa i u neposrednoj blizini prelaza Končulj kod Bujanovca. Svoje objekte ova banka je otvorila i blizu Jarinja, Brnjaka i Merdara.

Gužva je i ispred poslovnice u Bujanovcu, ako i kod montažnog objekta u Končulju.

Montažni objekat Poštanske štedionice kod prelaza Končulj




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *