NSA formirao komisiju za raspodelu kosovskog novca: Bićemo transparentni do kraja

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 27. mart 2024. Nacionalni savet Albanaca (NSA) formirao je komisiju za ocenjivanje projekata iz oblasti obrazovanja koji će konkurisati za novac iz kosovske vlade. Posle prošlogodišnjeg konkursa i kontroverzne raspodele kosovskih miliona za Albance u Bujanovcu, Preševu i Medveđi koja je izazvala optužbe za korupciju i zloupotrebe, predsednik NSA Nevzad Lutfiu najavljuje da će ovogodišnji proces “biti transparentan do kraja”.

Lutfiu kaže da su članovi komisije za projekte u obrazovanju jednoglasno izabrani na sednici saveta.

U komisiji je Gafur Hiseni, direktor škole u selu Miratovac,  za koga Lutfiu kaže da je uzor u obrazovanju, zatim Arsim Krasnići – profesor hemije, Adelina Hasani – profesorka albanskog jezika Merita Behluli – profesorka albanskog jezika, Bujar Mustafa – profesor ekonomskih predmeta, Ajše Sulejmani – psiholog, Flakron Isufi – učitelj.

NSA je odredio i komisiju koja će žalbe razmatrati žalbe.

Vlada u Prištini za ovu godinu je spremila 3 miliona evra za Albance u Bujanovcu, Preševu i Medveđi. Ovim novcem će se finansirati razni projekti u obrazovanju, kulturi i “očuvanju jezika i identiteta Albanaca”, saopšteno je je ranije iz NSA. Biće stipendirani studenti i učenici, opremaće se škole, ali će se finansirati i lobiranje za podizanje svesti relevantnih međunarodnih institucija, kako kažu u NSA, o pitanju Albanaca na jugu Srbije.

“U Dolini je registrovano oko 300 nevladinih organizacija, a do 2021. godine bilo ih je do 100. Zna li neko da nabroji 10 NVO koje imaju konkretne aktivnosti na terenu?! Zadržite dah prijatelji, stižu 3 miliona evra”, poručio je pre desetak dana  Arber Pajaziti, šef bujanovačkog odbora opozicione Alternative za promene, nakon što su iz NSA najavili početak procedura za raspodelu kosovskog novca.

 

Savet Albanaca počinje raspodelu 3 miliona evra iz Prištine, Pajaziti očekuje zloupotrebe

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *