Eparhija vranjska podnela prijavu protiv vlasnika vikendice koji je ogradio Pčinju kod Popove plaže

Piše: Ivana Jovanović

Stojančić: Sve je nelegalno

Bujanovac, 5. april 2024. Da je prisvajanje i ograđivanje dela priobalja kod Popove plaže na reci Pčinji nelegalno potvrdio nam je Branimir Stojančić, rukovodilac Sektora ekonomsko pravnih poslova Predela izuzetnih odlika Dolina Pčinje. On je za naš portal rekao da ovo nije prvi put da se meštani žale protiv vlasnika vikendice i da je prijava protiv nelegalno postavljenih stubova i ograđivanja priobalja podneta krajem prošle godine.

Stojančić objašnjava da je prijava podneta JP „Srbija vode“, odnosno njihovom sektoru u Nišu.

Mi smo upravljači predela izuzetnih odlika (PIO) Dolina Pčinje i naša čuvarska služba obilazi teren Pčinje, tako da su meštani i ranije reagovali po tom pitanju, odnosno bilo je pritužbi na neadekvatno ponašanje dotičnog. Čuvarska služba je utvrdila da su stubovi nelegalno postavljeni u okviru zaštićenog područja i mi smo na osnovu toga podneli prijavu 20. decembra 2023. godine Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, JP Srbija vode, VPC Morava u Nišu, jer su oni nadležni i njihovo je zemljište – kaže Stojančić za naš portal

On objašnjava šta je pomenuti građanin trebalo da uradi pre nego što postavi stubove i ogradi plažu.

-Ukoliko je njegova parcela i sve je legalno, on je bio dužan da najpre obavesti Ministarstvo za zaštitu životne sredine o tome da želi da postavi, a onda i od nas dobije saglasnost. Pošto se radi o vodnom zemljištu i putu, o zemljištu koje je u vlasništvu Srbijavode, on ništa od toga nije mogao da dobije, jer je sve nelegalno, odnosno vikendica je legalna, ali produžetak dvorišta nije – objašnjava Stojančić.

Ako ne reaguju iz Srbijavode, PIO Dolina Pčinje će, kao upravljač zaštićenog područja, podneti krivičnu prijavu.

-U prethodnom periodu, tačnije u protekle 3 godine, vodili smo 5-6 sudskih sporova, sklonili smo 6-7 nelegalnih montažnih objekata i kompletno raščistili Popovu plažu od divlje gradnje – dodaje Stojančić.

Vlasnik vikendice na Popovoj plaži pregradio put do Pčinje, grupa Bujanovčana ga optužuje za uzurpaciju (VIDEO)

Podsetimo, grupa građana iz Bujanovca obratila se u četvrtak našem portalu preko aplikacije Javi Bujanovačkim, sa željom da apeluju na svog sugrađanina koji je, kako su naveli, prisvojio i ogradio deo priobalja kod Popove plaže, i time onemogućio običnom narodu da priđe do reke, da se kupa, kampuje i uživa u lepotama prirode.

Posle video klipa i teksta koji smo objavili na portalu nizali su se negativni komentari Bujanovčana koji su, gotovo svi do jednog, osudili takvo ponašanje.

– Kako može ograditi zemljište koje nije njegovo? To je narodsko i svako ima pravo da prošeta pored reke i uživa… Ako mu smetaju gužva i galama neka se odseli, zašto je tu pravio kuću… Došao on pametan pre dve, tri godine i ogradio plažu… Kako je napravio, tako će i da ukloni samo dok vidi ovo ko treba da vidi… Prošle godine preorao da ljudi ne mogu da sede, sad ogradio da ne mogu ni da prodju, sramota!… – samo su neki od komentara na našoj Fejsbuk stranici.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *