Počeo popis stanovništva na Kosovu

Bujanovac, 6. april 2024. Popis stanovništva, domaćinstava i stanova na Kosovu počeo je petak i trajaće do 17. maja. Srpska lista od građana traži da bojkotuju proces.

Agencija za statistiku Kosova (ASK) objavila je na svojoj web stranici da će od 5. do 10. aprila njeni zaposleni obilaziti domove većeg broja građana kako bi podelili materijale poput letaka, informativnih pisama i obaveštenja o registarskim područjima, piše Radio Slobodna Evropa.

Kako su rekli iz Agencije za statistiku, generalni upis bi trebalo da počne 10. aprila.

Na dan početka popisa, tokom sastanka premijera Kosova Albina Kurtija i gradonačelnika opština iznesene su kritike da proces nije bio dobro pripremljen.

U nekim opšinama, poput Prizrena, registracija neće početi pre ponedeljka jer su potrebne dodatne pripreme.

Ranije je najavljeno da će građani popunjavati sedam upitnika, uključujući i onaj o šteti pričinjenoj tokom sukoba 1998. i 1999. godine.

Agencija za statistiku Kosova saopštila je da će njeni nadzornici i matičari raditi i vikendom jer je većina članova porodica tih dana kod kuće.

U popisu stanovništva biće angažovano oko 3.500 popisivača i 891 nadzornik, navode iz ASK-a.

Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, svako lice može biti kažnjeno novčanom kaznom od 30 do 2.000 evra ukoliko odbije da pruži podatke koje traži popisivač. Kazne su još veće za privrednike i idu do 20.000 vura.

Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda, saopštila je da pripadnici srpske zajednice neće učestvovati na popisu.

Kažu da na popisu neće učestvovati, između ostalog, zbog „represije“ režima premijera Aljbina Kurtija (Albin Kurti).

Premijer Kosova Aljbin Kurti je 2. aprila pozvao građane da se odazovu popisu, te rekao da će se po prvi put upitnikom dokumentovati šteta počinjena tokom rata.

Poslednji popis stanovništva na Kosovu 2011. nije održan u četiri opštine na severu gde živi većinsko srpsko stanovništvo, dok su u opština južno taj proces uglavnom bojkotovali na poziv Beograda.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *