Udruženje tursko-srpskog prijateljstva: Rušenje džamije u Biljači je teroristički čin

Bujanovac, 8. april 2024. – Udruženje srpsko-turskog prijateljstva „Talat Balkan“ žestoko je negodovalo zbog rušenja stare turske džamije u Biljači kod Bujanovca, o čemu je naš portal pisao ranije danas.

Udruženje se tim povodom obratilo brojnim nadležnim institucijama u Srbiji, a Bujanovačkim su predali saopštenje u vezi sa ovim događajem koje prenosimo uz minimalne intervencije:

Meštani u Biljači nelegalno srušili staru tursku džamiju, pobunio se deo građana, reagovalo tužilaštvo

Udruženje „Talat Balkan“ obraća se nadležnim organima, Zavodu za zaštitu spomenika kulture, ujedno i Ministarstvu kulture R. Srbije. Da se obustavi terirstičko rušenje, turske džamije u selu Bilača, opština Bujanovac počinjeno dana 05 – 06 april 2024. od strane pripadnika albanske narodnosti. Džamija je sagrađena 1375. godine od strane Turaka. Bujanovačku i Preševsku Islamsku zajednicu ne prihvatamo jer deluje mimo zakone R. SRBIJE. Ujedno se obraćamo ambasadi Turske u Beogradu da izvrši pritisak zbog terorističkog rušenja, sa odobrenjem ilegalne islamska zajednica u Bujanovacu. Sve ovo učinjeno je uoči Ramazanskog Bajrama. Džamija u Biljači je jedino što nam je ovde ostalo. Objekti bilo koje veroispovesti treba da se čuvaju, a ne da se terorom neko obogati u ime vere“, piše u dopisu koje je Bujanovačkim, u ime udruženja, poslao Agha Amet

Bujanovačka čaršija (10): Biljač han i biljačke devojke

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *