Meštani okolnih sela pozivaju i Bujanovčane da dođu ispred opštine zbog deponije (video)

Bujanovac, 11. april 2024. Požar na gradskoj deponiji u Bujanovcu ne jenjava već treći dan. Gusti i otrovni dim nadvija se nad gradom i okolinom, zbog čega će meštani Rakovca, Srpske Kuće, Lopardinca i drugih sela u četvrtak u 11 časova predati Opštini Bujanovac peticiju kojom zahtevaju hitno rešavanje pitanja gradske deponije. Oni su pozvali i Bujanovčane da im se pridruže.

Opštinskim vlastima ostavljaju rok od 72 sata da saniraju gradsku deponiju i spreče nove paljevine. U suprotnom, kako su naveli, sledi radikalizacija. 

Protest zbog deponije: Građani sutra u 11h predaju peticiju opštinskoj vlasti

Požar  na deponiji buknuo je u utorak oko 16 sati, a trovanje građana traje već treći dan. Građani se guše u smradu i dimu, pitajući se da li će neko konačno reagovati po pitanju gradske deponije i strahujući da se ne ponovi situacija od prošle godine kada je deponija gorela gotovo nedelju dana.

Ovo je Černobil: Deponija i dalje gori, dim i otrovi nad Bujanovcem i okolinom

Na desetine video klipova i fotografija građani svakodnevno šalju našem portalu, pokušavajući da na taj način nateraju nadležne da reaguju. Najugroženiji su oni koji žive u delovima grada koji gravitiraju prema deponiji.

Do sada niko nije odgovarao za višegodišnje požare na deponiji i sistematsko trovanje građana. JP „Komunalac“ optužuje sakupljače sekundarnih sirovina da izazivaju požare, a postoji i teorija da se smeće pali samo od sebe zbog nagomilnog ugnjen monoksida. Pretpostavke zašto požari nastaju su mnoge, a odgovor zašto se ne rešava nijedan.

Nadležni i na lokalnom i republičkom nivou traže strpljenje dok se ne završe regionalna deponija kod Vranja i transfer stanica na bujanovačkoj deponiji, ali do toga neće doći bar još dve godine.

Konačno rešenje za deponiju tek krajem 2026. godine




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *