Konačno rešenje za deponiju tek krajem 2026. godine

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 30. oktobar 2023. Radovi na regionalnoj sanitarnoj deponiji “Meteris” u Vranju, na koju će biti otpreman i otpad sa gradske deponije u Bujanovcu, biće završeni krajem 2026. godine,  najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Projektom su obuhvaćeni i Surdulica, Trgovište, Preševo i Bosilegrad, čiji će otpad završavati na deponiji “Meteris”.

Opština Bujanovac je odnedavno potpisnica međuopštinskog sporazuma o oodlaganju otpada, a još uvek se čeka na završetak transfer stanice na kojoj će se otpad razvrstavati, a potom otpremati na regionalnu deponiju u Vranju.

Deponija ponovo gori, gnevni građani pozivaju na blokadu (Video)

Dok se čeka na transfer stanicu i Meteris, gradska deponija preti kao ekološka bomba – smeće se preliva na okolna privatna imanja, a požari i posledično gušenje građana otrovnim dimom sa deponije su gotovo svakodnevna pojava.

Lidija Stojković, licencirani ekološki inspektor: Dim sa deponije je smrtonosan, predug spisak potencijalnih oboljenja

Vrednost investicije za deponiju Meteris u prvoj fazi je 13,3 miliona evra, od čega je 10 miliona evra zajam KFV banke, dok Nemačka donira 2,48 miliona, saopštio je Vesić.

Prva faza obuhvata nabavku opreme za sakupljanje komunalnog otpada u Vranju i okolnim opštinama, a druga potpuno uspostavljanje “sistema dve kante”, nabavkom opreme za separaciju otpada na mestu nastanka, izgradnju transfer stanica i reciklažnih dvorišta.

Za prvu fazu nabavke opreme za sakupljanje komunalnog otpada u okolnim opštinama predviđeno je 800.000 evra – navodi Vesić.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *