Bujanovac u doba kolere (VIDEO)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 12. april 2024. Veliki Gabrijel Garsija Markes napisao je Ljubav u doba kolere, a Bujanovčani žive doba kolere! Ili kuge. I to ne u knjizi.

I dok su građani Bujanovca i okoline zaokupljeni požarom koji ih sa gradske deponije truje već četvrti dan, grad bukvalno tone u smeće. Kontejneri, kojih ionako nema dovoljno u gradu, prepuni su, a sve okolo se pretvara u male deponije. Najgore prizore zatekli smo u petak ujutru u gradskom parku.

Gomila raznoraznog smeća, kartonskih kutija, flaša, plastičnih kesa i napuštenih pasa koji sve to raznose – scena je pored koje svakodnevno prolazimo.

Ipak, najstrašnije je to što ovim smetlištem kraj parka prolaze i deca koja odlaze u vrtić.

Video snimak iz gradskog parka ogorčio Bujanovčane: Deponija, pustinja, horor film, nadležni sram vas bilo

Pa, da li je nekoga makar sramota, ako smo svedoci da se ovakvo stanje godinama ne menja?

Da li je, pored otrovnog dima sa deponije u kome se danima gušimo, i tako godinama, potrebno da nam grad dodatno zagađuje smeće čiji se smrad širi kao kuga?! Da li nam preti kolektivna zaraza kao u doba kolere s kraja 19. veka? Sva je prilika da ćemo vratiti neku od davno iskorenjenih bolesti, jer smo tako u mogućnostu.

I konačno, da li će neko da odgovara za ovo?

Trovanje se nastavlja: Od dima sa deponije Bujanovac se ne vidi sa autoputa (video)

Iako svakodnevno postavljamo video klipove i fotografije užasa u kome se nalazi naš grad, savest odgovornih nikako da dotaknemo. Pitamo se da li oni koji su na odgovornim funkcijama udišu isti vazduh kao i mi obični smrtnici, da li oni vide iste prizore smetlišta širom grada ili su im naočare ružičaste?

Odgovor nemamo!




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *