Novi krug subvencija za zamenu stolarije, izolacije, fasade, krovova …

Bujanovac, 13. april 2024. Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za lokalne samouprave i gradske opštine za učešće u projektu „Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji” koji će biti otvoren do 29. aprila, a očekuje se da poziv tokom leta bude upućen firmama i građanima. Na prošlom pozivu Opština Bujanovac je dobila 9,3 miliona dinara za svoje građane.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović istakla je da je obezbeđeno dovoljno sredstava, kao i da postoji veliko interesovanje građana za subvencije, navodi se u saopštenju. Đedović Handanović podsetila je da građani mogu da ostvare subvencije u iznosu do 65 odsto vrednosti investicija za zamenu stolarije, izolacije, fasade, krovova, neefikasnih kotlova i postavljanje solarnih panela i kolektora, preneo je Tanjug.

Kroz ovaj program 54 Bujanovčana je prošle godine dobilo priliku da unapredi energetsku efikasnost u svojim domaćinstvima, a podeljeno više od 13 miliona dinara.

Arifi podelio ugovore dobitnicima subvencija za energetsku efikasnost

 

„Prošle godine smo opredelili 1,79 milijardi dinara bespovratnih sredstava za sanaciju skoro 10.000 domaćinstava u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji, čime su postignute uštedeenergije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila. Ovaj projekat trajaće do kraja 2027. godine do kada ćemo ukupno sanirati oko 50.000 domaćinstava širom zemlje”, rekla je ministarka, prenosi Tanjug.

Fazila Azemović potpisala ugovor, Opštini Bujanovac 9,3 miliona za energetsku efikasnost

 

Ona je ukazala da je novitet da se od ove godine izdvajaju značajne subvencije za socijalno ugrožena domaćinstva.

„U tom slučaju Ministarstvo i lokalne samouprave subvencionišu 90 odsto vrednosti energetske sanacije. Time pružamo podršku socijalno ugroženim građanima da smanje potrošnju energije, uštede novac i povećaju komfor stanovanja. Ovo je samo jedan od pokazatelja brige za najugruženije građane koji i dalje mogu da se prijavljuju u lokalnim samoupravama za sticanje statusa energetski ugroženih kupaca i ostvare pravo na umanjenje računa za gas, električnu energiju ili grejanje do 50 odsto”, kazala je Đedović Handanović.

Dodala je da su pozivom predviđeni još povoljniji uslovi za ekonomski devastirane područja, kao i opštine sa visokim nivoom zagađenosti vazduha, gde je predviđeno učešće Ministarstva i do 70 odsto.

 

 

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *