Za najmlađe Albance vrtić otvara odeljenja u Domu kulture

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 16. april 2024. Vrtić „Naša radost“ u Bujanovcu otvoriće dve nove grupe za albansku decu i to u Domu kulture „Vuk Karadžić“, potvrdio je u utorak našem portalu direktor vrtića Milovan Aleksić.

Nove grupe su zahtev albanskih političara, a rezultat dogovora posle sastanaka predstavnika vrtića,  šefa Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzada Lutfiua i predstavnika opštinske vlasti, koje je organizovalo Koordinaciono telo za jug Srbije. Lutfiu je u ponedeljak naveo da je otvaranje dve nove grupe na albanskom jeziku „super vest“, ali da se radi o privremenom rešenju.

Bujanovačke su ranije pisale da u vrtiću nema prostora i da nadležna komisija traži alternativna rešenja.

Sastanak o grupama za albansku decu u bujanovačkom vrtiću: Tražićemo dve prostorije

-Nova grupe će biti smeštene u Domu kulture. U narednom periodu očekujemo opremanje dve prostorije nakon čega sledi upisivanje albanske dece koja su sada na listi čekanja – kaže Aleksić za Bujanovačke.

Biće otvorena jaslena grupa i još jedna za stariju decu – od 3 do 5 i po godina.

Na pitanje našeg portala da li je potrebno angažovanje novih radnika, Aleksić kaže da će biti neophodno zaposliti četiri vaspitačice, po dve za svaku grupu. Po tom pitanju, kako kaže, očekuje pomoć Opštine Bujanovac.

Iz Koordinacionog tela, posle još jednog sastanka u ponedeljak, saopšteno je da se otvaranje novih grupa očekuje u maju, dok će, u narednom periodu, paralelno sa ovim procesom, biti organizovane aktivnosti sa ciljem trajnog rešavanja ovog problema.

„Na sastanku je predloženo da opština Bujanovac angažuje projektantsku kuću koja će izraditi projektno – tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju postojećeg/izradu novog objekta. Takođe, kao jedno od rešenja je i objekat Karakačka, u vezi sa kojim će se nastojati da imovinsko – pravni odnosi budu precizno definisani“, poručuju iz KT.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *