Priština upozorava građane Kosova da izbegavaju putovanje kroz Srbiju

Bujanovac, Priština, 17. april 2024. – Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova objavili su saopštenja kojim pozivaju građane Kosova i Albance da izbegavaju „prolazak kroz Srbiju po svaku cenu“ nakon „nastale situacije na graničnim prelazima u Srbiji“ i, kako je istaknuto, samovoljnog zaustavljanja građana Kosova na graničnim prelazima, piše onlajn list Reporteri.net.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore i Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštavaju da nakon nastale situacije na graničnim prelazima u Srbiji i samovoljnog zaustavljanja građana Kosova na graničnim prelazima, svi sunarodnici i građani koji su u pokretu treba da izbegavaju prolazak kroz Srbiju

Kako su se Bujanovačke uverile, brojni korisnici društvenih mreža objavili su da se vozila sa RKS tablicama zadržavaju na administrativnim prelazima i granicama sa srpske strane.

MSP i MUP preduzimaju neophodne radnje i obaveštavaće vas o novim detaljima. Molimo sve putnike da pažljivo prate napetu bezbednosnu situaciju i da ne putuju kroz Srbiju. S obzirom na to da je u opticaju dosta lažnih vesti koje imaju za cilj širenje straha i haosa, pratite @Kosovo_Police o najnovijim zvaničnim vestima u vezi sa tim“, navodi se u saopštenju

Sekretar Kancelarije za vezu Kosova u Srbiji, Fatmir Hadžoli, rekao je da u znak osvete i apsurdne nervoze prema glasanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, za članstvo Republike Kosovo u ovoj međunarodnoj instituciji, granične vlasti Srbije, na prelazu „Batrovci“, Srbija – Hrvatska, od ponoći blokiraju najmanje četiri autobusa registarskih oznaka Republike Kosovo sa putnicima, državljanima Republike Kosovo.

„U znak osvete i apsurdne nervoze prema glasanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, za članstvo Republike Kosovo u ovoj međunarodnoj instituciji, granični organi Srbije, na prelazu „Batrovci“, Srbija – Hrvatska, od ponoći blokiraju najmanje četiri autobusa registarskih oznaka Republike Kosovo sa putnicima, državljanima Republike Kosovo

Blokiranje preko 300 građana, čuvanje pasoša i putnih isprava, flagrantno je kršenje ne samo briselskih sporazuma, već i univerzalnih ljudskih prava garantovanih svim međunarodnim konvencijama. Samo najautoritarniji režimi blokiraju putnike iz druge zemlje, uz obrazloženje „ovo je naređenje iz Beograda“.

Pošto Kancelarija za vezu Srbije ne komunicira sa našom kancelarijom, kao što je bio slučaj i jutros, zatražio sam i čekam pratnju da otputujem do prelaza Batrovci da se nađem sa našim sugrađanima i u znak protesta zbog ovakvog razvoja događaja“, napisao je on.




One thought on “Priština upozorava građane Kosova da izbegavaju putovanje kroz Srbiju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *