Pregovori o dinaru na Kosovu: Na sastanku smo se dogovorili da se ponovo sastanemo

Bujanovac, 19. april 2024. Posle još jednog sastanka u četvrtak u Briselu o zabrani dinara na Kosovu, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da su se glavni pregovarači saglasili da nastave pregovore sledeće nedelje.

-Danas sam bio domaćin niza bilateralnih sastanaka sa glavnim pregovaračima Kosova i Srbije kako bismo nastavili našu diskusiju o privremenom rešenju za one koji su najviše pogođeni odlukom centralne banke u Prištini. Strane su se složile da nastavimo naše napore sledeće nedelje na osnovu konkretnih predloga teksta – naveo je Lajčak na društvenoj mreži X.

U Briselu bez dogovora o dinaru na Kosovu, za 10 dana novi razgovori

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je predvodio delegaciju Beograda, izjavio je prethodno da je Beograd učinio apsolutno sve u nameri da pronađe rešenje za upotrebu dinara na KiM.

-Naš predlog je ocenjen i danas kao konstruktivan. Priština je došla sa nula konstruktivnosti, što je dovelo do toga da danas ništa nismo mogli da se dogovorimo – istakao je Petković.

Glavni pregovarač Prištine Besnik Bislimi naveo je da je današnji sastanak bio „beskoristan“ i da je Beograd došao sa potpuno novim predlogom želeći, kako tvrdi, da vrati situaciju na početnu tačku.

Vlasti u Prištini  zabranile su upotrebu dinara na Kosovu, pa Srbi po svoja primanja dolaze i u Bujanovac. Početkom marta banka Poštanska štedionica je u Končulju postavila montažni objekat sa šalterima i bankomatom.

Montažni objekat Poštanske štedionice kod prelaza Končulj

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *