Albanske stranke nisu postigle dogovor o jedinstvu posle izbora u Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 20. april 2024. Albanske stranke u Bujanovcu još uvek se nisu složile oko predizbornog sporazuma o “očuvanju albanske većine” u Skupštini opštine Bujanovac posle lokalnih izbora. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutfiu, po čijoj inicijativi je u petak održan drugi sastanak predstavnika stranaka, objavio je stavove stranaka po pitanju sporazuma koje je predložio NSA.

Demokratska partija Nagipa Arifija i Pokret za demokratski progres Šćiprima Muslijua su izrazile spremnost da potpišu sporazum i nemaju dalje zahteve.

Albanski lideri danas o „očuvanju većine“ u Bujanovcu

-Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija je izrazila spremnost da potpiše sporazuma, ali zatražila neke izmene i dopune sporazuma. Alternativa za promene je spremna za potpisivanje sporazuma pod uslovom da se takav sporazum implementira i u NSA, a takođe, ova stranka ne smatra NSA kredibilnom institucijom za implemenatciju ovog sporazuma – naveo je Lutfiu posle sastanka.

Za razliku od prvog sastanka sada je u pregovorima učestvovao i Driton Redžepi, lider novoosnovanog Pokreta za Bujanovac.

-Novoformirani politički pokret na čelu sa Dritonom Redžepijem izneo je predlog da se formira zajedničke liste sa nepolitičkim kandidatom, ali nije isključio mogućnost da bude prisutan na sledećem sastanku na kojem bi se razgovaralo o finalizaciji sporazuma – naveo je Lutfiu.

Najavio je da će NSA nastaviti da radi na sporazumu prihvatljivom za sve strane.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *