Albanski lideri danas o „očuvanju većine“ u Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 19. april 2024. Sastanak albanskih političara na kojem se očekuje postizanje dogovora o “očuvanju albanske većine u Skupštini opštine Bujanovac” i posle izbora, kako kaže inicijator razgovora šef Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutfiu, biće održan danas.

Pri zakazaivanju još jednog sastanka Lutfiu je precizirao da se radi o postizbornoj koaliciji.

Na prvom sastanku su se svi predstavnici političkih stranaka izjasnili da su spremni da postignu predizborni dogovor o postizbornoj koaliciji, naglasio je.

Rešenost da se pre izbora dogovori nova “svealbanska” većina, po ugledu na aktuelnu koja vodi opštinu od 2020. godine, Lutfiu je pokazao i tako što je uz poziv liderima stranaka poslao nacrt sporazuma.

Prvi sastanak na temu jedinstva održan je još 20. februara i tada su iz NSA saopštili da su predstavnici albanskih partija u Bujanovcu podržali  inicijativu o predizbornoj ili postizbornoj koaliciji albanske većine.

Albanski lideri podržali ideju o izbornom jedinstvu

Učesnik sastanka bio je i šef opozicione Alternative za promene u Bujanovcu Arber Pajaziti, žestoki protivnik lokalne vlasti koju čine Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija, Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija i Pokret za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua.

Iako se načelno složio sa idejom o albanskom jedinstvu, za Bujanovačke je ocenio da je inicijativa neozbiljna, zbog samog inicijatora, i ponovo uputio niz kritika na račun koalicije Arifi-Kamberi-Musliju.

Pajaziti: Ideja o ujedinjenju albanskih stranaka nije ozbiljna

Predsednica Skupštine Srbije u četvrtak je rekla da će uz beogradske 2. juna biti održani i lokalni izbori u svim mestima gde se lokalnim vlastima završavaju mandati.

Lokalni izbori i u Bujanovcu 2. juna




One thought on “Albanski lideri danas o „očuvanju većine“ u Bujanovcu

  1. Anonimni

    У Бујановцу живи још две националне заједнице чије се потребе и живот игноришу. Мултиетичност на свим нивоима је једино решење. Само власт која заиста брине о потребама свих заједница има будућност.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *