Kamberi u Strazburu, nastavak diplomatske ofanzive Albanaca

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 23. april 2024. Narodni poslanik iz Bujanovca, predstavnik albanske zajednice u Skupštini Srbije Šaip Kamberi od ponedeljka je u Strazburu gde će, kako kaže, imati sastanke sa predstavnicima zemalja Evropske unije, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i drugim institucijama.

Posetu Strazburu započeo je sastankom sa albanskim ambasadorom u SE Dastidom Korešijem.

-Razgovarali smo o planovima u pogledu koordinisanog pristupa svim mehanizmima Saveta Evrope. Ovaj mesec je bio mesec izuzetnog angažovanja po pitanju Preševske doline. Posle Brisela i izvršne vlasti EU, posle sastanaka po pitanju angažovanja u američkom Senatu i Kongresu, sledi Strazbur, što pokazuje najintenzivniju agendu angažovanja po pitanju teškoća i diskriminacije sa kojima se suočavaju Albanci u Preševskoj dolini – naveo je Kamberi posle susreta sa predstavnikom Albanije.

Dodao je da, Preševska dolina, kako Albanci nazivaju područje juga Srbije, odnosno opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa,  traži rešenje, za šta su potrebni prijatelji.

Pored Kamberija, u Strazbur su otputovali i političarka iz Preševa Ardita Sinani koja je savetnica kosovskog premijera Albina Kurtija, kao i Ragmi Mustafi, savetnik Kurtijevog zamenika Besnika Bislimija. Sinani i Mustafi su visoki funkcioneri Partije za demokratsko delovanje (PDD), čiji lider je Kamberi.

Delegacija albanskih političara iz Bujanovca nedavno je boravila i u Americi, o čemu su Bujanovačke pisale.

Albanski lideri otputovali u SAD, traže podršku Senata i Kongresa

Posete finansira kosovska vlada.

Sa Kosova stiže još 30.000 evra u Bujanovac: Za podizanje albanskog pitanja u EU

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *