Albanski lideri otputovali u SAD, traže podršku Senata i Kongresa

Piše: N. Stevanović

Bujanovac. 15. april 2024. Politički predstavnici Albanaca u Bujanovcu i Preševu ponovo su otputovali u Sjedinjene Američke Države kako bi, kako kaže narodni poslanik Šaip Kamberi, obezbedili podršku za Preševsku dolinu u Senatu i Kongresu.

Delegaciju, koja je od nedelje u Americi, čine Kamberi, predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, savetnica kosovskog premijera Ardita Sinani iz Preševa i Ragmi Mustafi, nekadašnji predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, a sada savetnik potpredsednika kosovske vlade Besnika Bislimija.

Posetu, razgovore i sve aktivnosti ponovo organizuje lobistička organizacija Albansko-američka građanska liga koju vodi bivši kongresmen Džo DioGvardi.

Delegacija Albanaca ponovo u SAD, cilj posete ista prava kao Srbi na Kosovu

-Za ovu organizaciju Bujanovac, Preševo i Medveđa su glavna tema. Diskriminacija Albanaca od strane Vučićeve Srbije je ono čime se bave. Sistematsko ugnjetavanje stanovnika Preševske doline će biti zabeleženo u Senatu i Kongresu – poručio je Kamberi iz Amerike.

Kako je naveo, Albanci moraju da dobiju bitku za podršku Preševskoj dolini od strane Sjedinjenih Američkih Država na Kapitol hilu.

-Da dobijemo bitku sa Vučićevom Srbijom u Evropi. Već imamo javnu podršku američkih senatora Džoni K. Ernst i Gerija Pitersa da „Srbija zaustavi svaki vid diskriminacije, posebno pasivizaciju prebivališta Albanaca“ u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. Imamo I javnu podršku američkih kongresmena Džima Hajmsa i Ričija Toresa, koji su tražili „reciprocitet u pravima, Albanaca u Preševskoj dolini sa Srbima na Kosovu“ – poručio je Kamberi.

Tokom nekoliko poseta Americi u prethodne dve godine albanski političari sastajali su se sa predstavnicima Stejt departmenta, kongresmenima i senatorima. Pretpostavlja se da je slična agenda predviđena i za ovu posetu.

Nagip Arifi: Albanci su najodaniji prijatelji Amerike




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *