Stejt Department: Mali napredak Srbije u sprovođenju Plana od 7 tačaka

Bujanovac, 24. april 2024. Na sprovođenju Plana od 7 tačaka, koji treba da doprinese da albanska zajednica u Srbiji dobije više prava u raznim oblastima, Vlada Srbije je tokom 2023. godine ostvarila mali napredak, navodi se u godišnjem izveštaju o ljudskim pravima u Srbiji koji svake godine objavljuje američki Stejt department.

-Plan od sedam tačaka je izradio OEBS i vlada je usvojila 2013. godine kako bi se pozabavila problemima zajednice etničkih Albanaca, uključujući  nedovoljnu zastupljenost u zapošljavanju u javnom sektoru, nedovoljno investiranje u oblastima sa većinskim etničkim Albancima, i nerazvijenost zdravstvenog i sistema socijalne zaštite u njihovim zajednicama – navodi se u izveštaju.

Kamberi: Strane diplomate insistiraju da Vlada Srbije počne da sprovodi Plan od 7 tačaka

Inače, ovim dokumentom predviđena je integracija Albanaca u državne institucije, ekonomski razvoj opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, bezbednost ovog područja, pravo na službenu upotrebu jezika, pisma i nacionalnih simbola, decentralizaciju pravosuđa, unapređenje prava Albanaca u oblasti obrazovanja, kulture i informisanja, zdravstvene i socijalne zaštite.

-Lideri etničkih Albanaca u opštinama Preševo, Medveđa i Bujanovac, zajedno sa nekim bošnjačkim liderima u  regionu Sandžaka, nastavili su da izražavaju zabrinutost zbog diskriminacije i nedovoljne zastupljenosti njihovih zajednica u državnim institucijama na lokalnom nivou – dodaje se u izveštaju.

Pomenuti su i navodi albanskih političara sa juga Srbije o pasivizaciji usmerenoj protiv Albanaca.

Politički lideri etničkih Albanaca navode da su Albanci izloženi diskriminaciji i nesrazmernoj nezaposlenosti. Oni su takođe nastavili da navode da je vlada nesrazmerno podvrgla etničke Albance „pasivizaciji“. Zakon o prebivalištu u Srbiji omogućio je Ministarstvu unutrašnjih poslova da lica briše iz matične knjige (tj. „pasiviše“ ih) ako Ministarstvo utvrdi da ne žive na prijavljenoj adresi. Najnoviji zvanični podaci ukazuju na to da je „pasivizacija“ u većini slučajeva sprovedena legalno nad onima koji su trajno napustili svoja prebivališta. Ipak, čini se da je vlada podvrgla etničke Albance nesrazmernim stopama pasivizacije, posebno u opštini Medveđa – piše u izveštaju.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *