Kamberi: Strane diplomate insistiraju da Vlada Srbije počne da sprovodi Plan od 7 tačaka

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 19. mart 2024. Sastanak šefa OEBS-a Jana Bratua i američkog ambasadora Kristofera Hila sa odlazećom premijerkom i budućom predsednicom Narodne skupštine Anom Brnabić o implementaciji Plana od 7 tačaka pozdravio je narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi i ocenio da ovo pokazuje posvećenost OEBS-a i Amerike da “poguraju sporovođenje plana”.

Kamberi je naglasio da priznavanje kosovskih diploma treba da bude prvi korak.

“Pored toga što je vreme da se ovo pitanje reši, to je i obećanje i obaveza domaćih institucija prema Albancima i prema međunarodnom faktoru”, navodi Kamberi u objavi.

Ambasadori SAD i OEBS sa Brnabić o pravima Albanaca: Podrška integraciji i sprovođenje Plana od 7 tačaka

Ponovio je da je Plan od 7 tačaka usvojen 2013. godine, usklađen sa međunarodnim konvencijama i domaćim zakonodavstvom i sinhronizovan sa međunarodnim faktorom, ali da primena još nije počela.

Planom od 7 tačaka predviđena je integracija Albanaca u državne institucije, ekonomski razvoj opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, bezbednost ovog područja, pravo na službenu upotrebu jezika, pisma i nacionalnih simbola, decentralizaciju pravosuđa, unapređenje prava Albanaca u oblasti obrazovanja, kulture i informisanja, zdravstvene i socijalne zaštite.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *