Hitna: I deca žrtve ujeda napuštenih pasa (Video)

Piše: I. Jovanović

Dr Sojanović

 

Bujanovac, 25. april 2024. -Svakog meseca u Službu hitne pomoći Doma zdravlja u Bujanovcu javi se desetak sugrađana zbog ujeda pasa, od kojih polovinu čine deca. Međutim, kako dodaje, pacijenti se javljaju i drugim službama pa je opravdano verovanje da je broj napada zapravo veći, kaže za Bujanovačke načelnik Hitne dr Dejan Stojanović.

Broj pacijenata koji se javljaju zbog ujeda napuštenih pasa se nije povećao. U proseku je to desetak slučajeva na mesečnom nivou, od kojih troje ili četvoro budu deca. Oni se javljaju kod nas, ali i Opštoj praksu i Dečijem odeljenju – kaže dr Stojanović
Bujanovačkim se proteklih dana javilo nekoliko građana iz ulica Jaćima Đošića i Vrbanske, koje su pretežno nastanjene Romima. Jedna čitateljka od nadležnih prosto vapi da im se nekako pomogne. Kako je navela preko naše aplikacije Javi Bujanovačkim, u posednjih mesec dana psi su ujeli osmoro njenih komšija. „Ovo je strašno, ne smemo decu da pustimo napolje da se igraju. Niko ne reaguje od nadležnih, molimo ih da nam pomognu

Do sada su to bile, kako kaže, lakše telesne povrede, bez teških posledica.

Sve o napuštenim psima na bujanovačkim ulicama: Milionske odštete iz budžeta zbog ujeda i napada (VIDEO)

To bude brzo sanirano, pacijenti koji nisu vakcinisani vakcinišu se protiv tetanusa, uključujemo antibiotsku terapiju i šaljemo ih u vranjsku epidemiološku službu da bi se pratio njihov epidemiološki status. U proseku rane zacele za najviše dve nedelje – objašnjava dr Stojanović.

Dr Stojanović je u komisiji koja odlučuje o naknadi štete kada je slučaj ujeda pasa u pitaju, pa ističe da, pored ovakvih slučajeva, mesečno se bar dvoje ljudi javi sa zahtevom za naknadu štete zbog napada pasa nad domaćim životinjama, najčešće napadi na živinu.

Bujanovačke su o problemu sa napuštenim psima i njihovim napadima na građane pisale nebrojano puta. Samo u toku prošle godine na adresu Opštine pristiglo je 100 prijava za naknadu štete zbog ujeda pasa, za šta je iz opštinskog budžeta izdvojeno 2,2 miliona dinara.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *