Inkluzivno obrazovanje u Bujanovcu: Da odrasli uče od dece (VIDEO)

Piše: I. Jovanović

Sva deca su dobrodošla

Bujanovac, 25. april 2024.-  U okviru projekta „Učimo svi zajedno“ u četvrtak je u SŠ „Sezai Suroi“ u Bujanovcu održana promotivna aktivnost posvećena inkluzivnom obrazovanju, sa ciljem da se ukaže na važnost inkluzije i pošalje poruka da prihvatimo razločitosti, jer nas one spajaju.

Za one koji ne znaju, inkluzija predstavlja uljučivanje dece sa smetnjama u razvoju u zajednicu i društveni život. Bujanovačke škole pohađa nekoliko desetina takve dece.

Projekat sprovode Ministarstvo prosvete i UNICEF, uz finansijsku podršku Evropske unije, a u njemu učestvuju SŠ „Sezai Suroi“ i OŠ „Branko Radičević“ iz Bujanovca, OŠ „Desanka Maksimović“ iz Biljače i lokakna samouprava Bujanovac.

Posle nastupa dečijeg hora OŠ „Naim Frašeri“, prisutnima su se obratili direktor SŠ „Sezai Suroi“ Admir Nazifi, direktorka OŠ „Branko Radičević“ Gordana Zlatković i šef kabineta predsednika opštine Sali Salihi.

Naša škola jeste i biće mesto gde su sva deca dobrodošla, bez obzira kog su porekla, socijalnog statusa ili zdravstvenog stanja. Potreba je društva da je inkluzija jedan od prioriteta, u kome je važno da se učenicima sa smetnjama u razvoju i invaliditetom pruži jednaka šansa za obrazovanje i mogućnost da iskažu neki svoj talenat – rekla je direktorka Zlatković

Ona je istakla da škola i u buduće pružati kvalitetnu nastavu, podsticajnu sredinu za učenje u kojoj se neguju samopouzdanje i jake strane svakog deteta.

-Neka poruka ovog skupa bude „Prihvatimo različitosti, jer nas one spajaju“ – rekla je Zlatkovićeva.

Obezbeđen prostor za bujanovačku decu sa smetnjama u razvoju

Nakon obraćanja zvanica, učenici OŠ „Branko Radičević“ izveli su performans slikovito prikazujući situacije u kojima se često nalaze njihovi drogovi i drugarice, pokazavši da nasilje nikada nije rešenje, već prijateljstvo i poštovanje različitosti.

Zatim je usledila zajednička aktivnost oslikavanja slova u rečenici „Učimo zajedno“, a nakon toga i nastup hora OŠ „Branko Radičević“.

-Zajedničkim oslikavanjem slova, stavljamo u fokus da deca uče od odraslih, da odrasli uče od dece, da deca uče sa decom i da svi učimo zajedno u cilju ravnopravnog, kvalitetnog, inkluzivnog i demokratskog društva – rekla je za Bujanovačke savetnica za obrazovanje Opštinske uprave Bujanovac Gabrijela Tomić.

Ona je istakla da projekat polazi od strateškog opredeljenja Republike Srbije da je inkluzivno obrazovanje osnovno pravo svakog deteta i polazna tačka za razvoj pravednog, otvorenog, i demokratskog društva.

-Donatori su za projekat izdvojili nešto više od 1,5 miliona dinara, a učešće opštine je 172.000 dinara, tako da je ukupan budžet projekta oko 1,7 miliona dinara. Naš projekat se zove „Zajedno možemo više“ i radionice se realizuju u OŠ „Branko Radičević“ i OŠ „Naim Frašeri“ u  Bujanovcu – navodi Tomićeva.

Projekat „Učimo svi zajedno“ traje od 2021. godine, kada su Ministarstvo prosvete,  Evropska unija i UNICEF udružili snage da poboljšaju dostupnost i kvalitet preduniverzitetskog obrazovanja za svako dete, posebno za decu nepovoljnog socio-ekonomskog statusa.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *