Crveni krst Bujanovac: Jedina narodna kuhinja koju ne pomaže lokalna samouprava

Piše: I. Jovanović

Popović: Jedina narodna kuhinja koju ne finansira lokalna samouprava

Bujanovac, 8. maj 2024.-Narodna kuhinja Crvenog krsta (CK) Bujanovac sa 1.200 korisnika je po tom kriterijumu druga u Srbiji. Ovo je naša najznačajnija aktivnost u sferi socijalne delatnosti, istakao je sekretar CK Damjan Popović.

Crveni krst Bujanovac je u prošloj godini organizovao 17 akcija dobrovoljnog davanja krvi, na kojima je prikupljeno ukupno 743 jedinica dragocene tečnosti, podelio 51 priznanje višestrukim dobrovoljnim davaocima i 4 priznanja preduzećima, organizacijama i institucijama – podaci su ove ustanove koji su izneti na sednici Skupštine Crvenog krsta Bujanovac, održanoj u sredu (8. maj) na Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

Pored svakodnevne podele hrane, korisnici Narodne kuhinje u Bujanovcu su povodom Svetskog dana hrane (16. oktobar) i Svetskog dana borbe protiv siromaštva i gladi (17. oktobar) dobili dodatne pakete hrane.

Narodna kuhinja Crvenog krsta Bujanovac je, kako je navedeno, jedina narodna kuhinja koju ne finansira lokalna samouprava, iako je to njena obaveza, zbog čega je rad Narodne kuhinje ograničen na 8-9 meseci.

Vlada Republike Srbije i Crveni krst Srbije obezbedili su 1.170 paketa humanitarne pomoći u vidu hrane, sredstava za higijenu i 10 kilograma brašna. U toku prošle godine podneto je i rešeno 7 zahteva za pomoć u hrani, odeći i obući – dodao je Popović

Crveni krst podelio priznanja: Bujanovčanin Donča dao krv 100 puta

Pored ovih aktivnosti, Crveni krst Bujanovac obeležio je u prošloj godini Dan borbe protiv pušenja (31. januar), Svetski dan borbe protiv raka (3. februar), Svetski dan borbe protiv tuberkuloze (24. mart), Svetski dan zdravlja (7. april), Svetski dan bez duvanskog dima (31. maj), Međunardni dan borbe protiv zlostavljanja starijih (15. jun), Svetski dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga (26. jun), Svetski dan srca (29. septembar), Međunarodni dan starih osoba (1. oktobar), Svetski dan borbe protiv siromaštva (17. oktobar) i Svetski dan borbe protiv HIV-a (1. decembar).

Crveni krst Bujanovac u svom sastavu ima pekaru i kuhinju koja je u prošloj godini proizvela i prodala ukupno 318.352 komada i 2.853 kilograma proizvoda, dok je u kuhinji uslužno spremljeno 4.145 obroka i ispečeno 436 kilograma pečenja i ribe.

Bujanovac drugi u Srbiji po broju korisnika narodne kuhinje

Slogan ovogodišnje nedelje Crvenog krsta, koja traje od 8 do 15 maja, je „Sačuvajmo humanost“, pa se tim povodom prisutnima na skupštini obratio i Vlastimir Stojković.

-Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca je prilika da se promoviše humanitarni rad naše organizacije u kojoj humanost živi i svi članovi, volonteri i zaposleni poštuju ovaj princip želeći  da naša zajednica sačuva i promoviše humanost. Treba da motivišemo ljude u zajednicama da učine humana dela, nešto zbog čega će se osećati ispunjeno i dobro. Dobročinstvo, solidarnost i pažnja su različite reči za humanost i ljudskost – rekao je Stojković.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *