Kosovska vlada obavezala se da će pripremiti nacrt statuta ZSO

Bujanovac, Priština, 16. maj 2024. – Vlada Kosova obavezala se u pismu predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, da će pripremiti nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), odnosno asocijacije opština sa srpskom većinom.

Kako prenosi portal N1, ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala izjavila je da je u okoviru procesa pristupanja Savetu Evrope, a nakon što je Kosovo dobilo podršku 82 odsto članova Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, uputila pismo predsedniku te međunarodne institucije.
„U pismu se Vlada Republike Kosovo obavezuje da će pripremiti nacrt za uspostavljanje mehanizma za samoupravu, koordinaciju i saradnju opština sa srpskom većinom na Kosovu, čime se ispunjavaju nasleđene međunarodne obaveze Kosova, zadovoljavaju potrebe građana srpske zajednice Republike Kosovo, ali istovremeno poštuje Ustav u celini, kao i svaki njegov detalj, i svi zakoni Republike Kosovo, kao i principi Saveta Evrope“, objavila je Gervala na svom Fejsbuk nalogu.

Nacrt statuta asocijacije opština sa srpskom većinom, kako je dodala, služe i vladinom cilju da integriše zajednice, ali i implementira zakone Kosova u svim opštinama.

„Nacrt obezbeđuje ne samo puno poštovanje Ustava i zakona Republike Kosovo, već u isto vreme sprečava neprihvatljivo spoljno mešanje, kako u kosovskim opštinama tako i širom zemlje. Nakon današnje konkretizacije našeg obećanja da ćemo preduzeti važan i opipljiv korak u ispunjavanju naših obaveza, tražimo i očekujemo od Saveta Evrope da ispuni svoj deo obaveze i pozove Kosovo da se bez odlaganja pridruži Savetu Evrope, kao zemlja koja ne samo da ima najviše uslova za članstvo u ovoj organizaciji, već koja je ih je i sve ispunila“, navela je šefica diplomatije Kosova.

Poručila je i da nezavisno i suvereno Kosovo, kao pravna i demokratska država, ostaje na čvrstom putu ka članstvu u NATO i EU.

Borel: Ni Vučić ni Kurti nisu prihvatili naš predlog za ZSO




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *