Đaci škole „Sveti Sava“ u Sremskim Karlovcima, direktorka potpisala sporazum sa Srpskom bogoslovijom

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 18. maj 2024. Srednja stručna škola „Sveti Sava“ u Bujanovcu potpisala je sporazum o saradnji sa Srpskom pravoslavnom bogoslovijom Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima, koju su posetili u okviru studijske ekskurzije.

-Ovo je bilo jedno značajno studijsko putovanje  za naše učenike. Iz njega je proistekla saradnja sa karlovačkom gimnazijom, Srpskom pravoslavnom bogoslovijom Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima, a posetili smo i Vladičanski dvor – kaže za Bujanovačke direktorka škole Svetlana Manasijević.

U okviru studijskog putovanja učenici su, po rečima direktorke, imali priliku da upoznaju mnoge srpske svetinje, kao što su manastir Ravanica, hram Svetog Save na Vračaru i fruškogorski manastiri Krušedol i Hopovo.

-Kao jedna srednja škola na jugu Srbije ostvarili smo divnu saradnju sa Karlovačkom gimnazijom i Gimnazijom „Svetozar Marković“ u Novom Sadu. Stekli smo lepa iskustva, družili se, oni su nam pokazali školu i svoja znanja, razvili smo jednu međusobnu solidarnost i razmenili ideje. Održali smo i sastanak sa direktorkom Gimnazije „Svetozar Marković“ i dogovorili pravce naše dalje saradnje – dodaje Manasijevićeva.

 

Najznačajniji deo putovanja, po rečima direktorke, bila je poseta Srpskoj pravoslavnoj bogosloviji Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima, koja predstavlja jednu od najstarijih i najvažnijih obrazovnih ustanova kod Srba i baštini tradiciju bogoslovskog obrazovanja koje datira od vremena osnivanja Klirikalnog učilišta 1749. godine.

-Sporazum o saradnji koji smo potpisali značajan je za podučavanje naših učenika. Očekivanja i želje naših učenika i profesora su ispunjena i to je najvažnije, a nadam se da ćemo sledeći put uključiti veći broj njih i pružiti im mogućnost za ostvarivanje individualnih vrednosti – kaže Manasijevićeva. Dodala je da upoznavanje ovakvih načela tradicije i kulture predstavlja jedinstvenu priliku za razvijanje ličnih sposobnosti i dalje školovanje.

Kao direktor škole Manasijevićeva, kako kaže, ima velika očekivanja koja podrazumevaju da škola  bude zasnovana na najboljoj saradnji u profesionalnom delovanju i da bude fokusirana na to da ispuni sve zahteve učenika, koji su iz godine u godinu sve veći.

-Veliku zahvalnost dugujemo Školskoj upravi, koja nam je dala saglasnost za izvođenje ovog studijskog putovanja, a partner na putovanju nam je bila „Ujedinjena Srbija“ po čijem je pozivu ono i realizovano. Sa nama su išli i nastavnici Hadži Slaviša Jović, Ivana Mitrović i Stefan Janjić – kaže direktorka škole.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *